Huis
Tuin
Video

Buitenkijker bij… de moestuin walhalla van Floor

Tom gaat langs bij Floor Korte in Den Haag. Met een moestuin van 100 m² is Floor inmiddels een echte moestuin expert geworden en daar wil Tom natuurlijk alles over weten! We zitten alweer in maart en dat betekent dat er weer plannen gemaakt kunnen worden voor het vroege voorjaar!

Zaaien en oogsten

Floor's Moesstuin staat er prachtig bij en dat komt omdat zij in het voorjaar al begonnen is met het maken van een plan. In februari start zij met de voorbereidingen en kijkt ze naar welke groente en fruitsoorten ze graag in de moestuin wil hebben. Ook zoekt ze uit welke zaden ze nog nodig heeft. Floor koopt nieuwe zaden, maar ruilt ook zaden met andere moestuinders. Het leuke hieraan is dat je dan steeds weer nieuwe gewassen ontdekt!

Binnenkijken bij… het hotel-chique appartement met Parijse sferen
Binnenkijken

Welke plant staat waar?

Vervolgens meet Floor de tuin op en maakt ze een schets. De vruchtgroenten zet Floor altijd bij elkaar omdat deze meer voeding nodig hebben, zo kun je deze gedoseerd voeding geven. Ook kijkt ze welke gewassen goed bij elkaar kunnen staan. Zo heeft ze de tomaten tussen de Afrikaantjes staan omdat de sterke geur van de Afrikaantjes voorkomt dat de aaltjes de wortels van de tomatenplant opeten.  

Ook staan de basilicum planten bij de tomatenplanten. Het schijnt namelijk zo te zijn dat de geuren van de basilicum afgeven aan de tomatenplant waardoor de tomaten extra lekker smaken! De pompoenen en de suikermais staan ook in deze hoek. Door de verschillen in hoogtes van de gewassen ga je efficiënt om met de ruimte en kun je lekker veel kwijt!

Verder staan er in de moestuin onder andere komkommers en kleurrijke paarse pepers. Deze pepers worden ook wel “the five colors” genoemd en veranderen tijdens het proces wel in vijf verschillende kleuren.

Een moestuin voor iedereen

Heb jij niet zo’n grote moestuin als Floor, maar wil je wel jouw eigen gewassen kweken? Dat kan! Floor raadt aan om de gewassen dan in een pot te planten en deze ook wat voeding te geven. Vooral bij de vruchtgroenten is het slim om voordat de plant vruchten aanmaakt wat compost of plantenvoeding te geven. Zo krijgen de gewassen een boost en gaan ze uiteindelijk ook meer oogst geven!

De grond

De grond is ontzettend belangrijk in een moestuin. In het voorjaar strooit Floor cacaodoppen op de grond, deze zorgen ervoor dat het vocht langer wordt vastgehouden. Vooral bij vruchtgroenten verdampt het water snel en door de cacaodoppen blijft de grond langer vochtig. Zo hoef je minder water te geven en het gaat ook nog eens het onkruid tegen!

Aan de slag

Geïnspireerd door de moestuin van Floor? Dan is het nu het moment om een strak plan te maken gaan maken voor jouw moestuin. Zo kun jij in het najaar genieten van je eigen verse gewassen!

Meer weten van Floor? Klik dan hier!

Fotocredits:

Hanke Arkenbout

Daphne van Kaam
ID: 10210

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven