Huis
Tuin
Video

5x de mooiste openbare kasteeltuinen

Ben je gek op wandelen, maar heb je de meeste bossen, stranden en duinen onderhand wel gezien? Maak dan eens een mooie wandeling in een kasteeltuin. We zetten een aantal van de mooiste openbare kasteeltuinen en landgoederen voor je op een rijtje.

Kasteeltuinen

Kastelen of landgoederen worden meestal omgeven door prachtige tuinen of parken met de mooiste bloemen, planten, bossen, boomgaarden, rozentuinen en kunstwerken. Eerder dit jaar nam Tom een kijkje in de prachtige historische kasteeltuin van Mary en Aart in Vorden. Zou je zelf ook wel eens door zo’n mooie tuin willen lopen? Goed nieuws! Er bestaan namelijk best veel kasteeltuinen in Nederland die -het hele jaar door, of af en toe- openbaar zijn voor bezoek. Wij zetten een aantal van deze tuinen voor je op een rijtje.

1. Landgoed De Wiersse in Vorden

Wil je net als Tom ook een kijkje nemen in de historische kasteeltuin van Mary en Aart in het Gelderse Vorden? Pak je agenda er dan maar vast bij. De tuinen van landgoed De Wiersse zijn namelijk slechts een paar dagen per jaar opengesteld voor publiek. Normaal gesproken is dit dus privé terrein, maar speciaal voor de liefhebbers gaan de poorten in 2020 open op de volgende dagen:

Donderdag 21 mei – Hemelvaart
Zondag 31 mei en maandag 1 juni – Pinksteren
Zondag 19 en zondag 26 juli – zomerbloei
Zondag 18 oktober – herfstkleuren 

Kijk voor meer informatie op de website.

2. Landgoed Singraven in Denekamp

Het idyllische landgoed Singraven ligt in Noordoost-Twente, vlakbij de grens van Duitsland. Op het landgoed staan vele bijzondere gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven uit de 17de eeuw en een eeuwenoude watermolen. Leuk feitje: dit is de molen die de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunstenaar Jacob van Ruysdael rond 1650 na schilderde. Daarnaast kronkelt de rivier de Dinkel ook door het landgoed, waardoor je hier een echt sprookjesgevoel ervaart.

Het landgoed is alleen te bezichtigen met een rondleiding, in de periode van april tot en met oktober, van dinsdag tot en met donderdag om 11:00 en 14:00. 

Kijk voor meer informatie op de website.

singraven

3. Slot Zuylen in Oud Zuilen

Slot Zuylen ligt in Oud Zuilen, vlakbij Utrecht, en is rond 1520 gebouwd op middeleeuwse ruïnes. Oorspronkelijk was dit slot aan alle kanten door water omgeven en alleen toegankelijk via een bruggetje. Later werd er een park in Engelse landschapsstijl aangelegd en werd er een prieeltje in het bos geplaatst. Halverwege de 18de eeuw werd het slot herbouwd tot een landhuis aan de Vecht. Wanneer je dit slot nu bezoekt, waan je je dan ook nog altijd in de achttiende eeuw.

De tuinen van Slot Zuylen zijn het hele jaar door openbaar voor bezoekers. Zo kun je er een prachtige wandeling maken onder begeleiding van een gids die je meer kan vertellen over de stijlelementen uit verschillende eeuwen.

Kijk voor meer informatie op de website.

4. Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde ligt tussen Voorschoten en Leidschendam, vlakbij Den Haag en is één van de oudste in Zuid-Holland. Zo werd het kasteel al in 1226 voor het eerst in historische stukken genoemd. Tussen 1841 en 1849 werd de tuin opnieuw ontworpen door landschapsarchitect Jan David Zocher jr., waarbij de Franse en Engelse stijlen met elkaar werden gecombineerd. Denk aan kronkelpaden, fonteinen en bruggetjes.

De tuin rondom het kasteel is het hele jaar door open voor bezoek. Hier kun je prachtige wandelingen maken in het Engelse Landschapspark. Tijdens het museumseizoen, van april tot en met oktober, is ook het kasteel zelf open voor bezoek.

Kijk voor meer informatie op de website.

5. Poptaslot (Heringastate) in Marsum

Heringastate of ook wel Azingastate staat eigenlijk vooral bekend onder de naam Poptaslot, zoals het in de volksmond wordt genoemd. Het Friese slot heeft een unieke geschiedenis en een bijzondere tuin, oorspronkelijk in Friese landschapsstijl, maar later in geometrische stijl.

Het slot en de bijbehorende tuin zijn in de maanden juni en juli openbaar voor bezoek. Wil je voor of na de zomer een kijkje nemen, dan kan dat evengoed, maar alleen op afspraak.

Kijk voor meer informatie op de website.

Marjolein Sintenie
ID: 10135

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven