Huis
Tuin
Video

Zo steek je op een milieuvriendelijke manier je buitenhaard aan

Hoewel een vuurkorf in de tuin ontzettend gezellig kan zijn, kan het ook wat nadelen met zich meebrengen. Zo kunnen je buren dit niet zo tof vinden, maar is het ook niet heel goed voor het milieu. Hoe pak je deze nadelen het best aan en kun je alsnog genieten van een romantisch vuurtje?

Stap 1: voorkom de problemen

Wees de problemen een stap voor! Voordat je de haard aanschaft of aanzet, kun je met je buren bespreken dat je dit gaat doen. Zo zijn zij op de hoogte, waardoor ze waarschijnlijk een stuk toleranter zullen zijn.

Hoe kun je het beste stoken?

Je kunt het beste gebruik maken van de Zwitserse methode. In Zwitserland is onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier van het aansteken en stoken van een vuurtje. Begin met de dikste blokken hout en bouw dit kruislings omhoog. Eindig met de dunste stukjes hout en de aanmaakblokjes. Deze gaan dus bovenop, in plaats van onderop wat de meeste mensen normaal gesproken doen. Je steekt het vuur dus ook van bovenaf aan. Wanneer je op deze manier je vuur start, zorg je ervoor dat er minder rook en afvalstoffen vrijkomen en daardoor ook minder geur. Hoe je dit precies doet, kun je hieronder in de video bekijken.

Onze laatste tips

Zorg dat je alleen droog hout in de haard stopt. Dit geeft de minste fijnstof en rook. Wanneer het hout niet kurkdroog is zal het niet volledig verbranden en daardoor komen er veel ongezonde stoffen vrij. Je kunt het hout het beste losjes stapelen, zodat er veel zuurstof bijkomt. Hierdoor verbrandt elk gedeelte van het hout evenredig, wat het meest milieuvriendelijk is. Als laatste: stook geen vuur wanneer het windstil is. De rook blijft te veel op dezelfde plek hangen, waardoor je de rookoverlast vergroot.

Esmée Duindam
ID: 9609

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven