Huis
Tuin
Video

Oei! De processierupsenplaag verdrievoudigt dit jaar

Heel vervelend nieuws: het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft alarm geslagen. Er wordt namelijk verwacht dat er dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsen als in recordjaar 2018 zullen vertoeven in Nederland. Ook zou er een tweede soort – de dennenprocessierups- in aantocht zijn vanuit België.

Twee keer verdrievoudigd

En als je dat al als heel veel vindt klinken: in 2018 verdrievoudigde het aantal eikenprocessierupsen ook al ten opzichte van 2017. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups roept nu gemeenten, provincies, gezondheidsdiensten van de GGD, wetenschappers en andere deskundigen bijeen om te bekijken hoe de processierups kan worden bestreden. Het Kenniscentrum weet zich namelijk geen raad meer.

Allergie

Waarom het zo erg is dat er zoveel processierupsen zullen zijn dit jaar? De zogeheten brandhaartjes van de rups veroorzaken een vervelende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Bij sommige mensen kunnen de haartjes zelfs leiden tot een anafylactische shock. Dat is een heftige allergische reactie die zelfs dodelijk kan zijn.

Medio mei

In 2018 waren de gevolgen van de processierupsenplaag al groot: verschillende plekken, zoals schoolpleinen, moesten worden afgesloten. Daarnaast draaiden bestrijdingsbedrijven overuren. Vanaf april ontstaan er nesten van de processierupsen. Rond medio mei zullen de rupsen waarschijnlijk de vervelende haartjes krijgen.  

Fotocredits:
Headerfoto: Makamuki0 - Pixabay

Bron: AD

Christa Koeyvoets
ID: 8385

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven