Huis
Tuin
Video

Hier moet je ook aan denken als je een boom of struik plant

Bloemen en planten in de tuin zijn prachtig, maar ook bomen en struiken mogen eigenlijk niet ontbreken. Een boom of struik planten lijkt misschien heel makkelijk, maar je moet toch op een paar dingen letten.

Deze tips helpen je om je boom goed te planten, en ook in leven te houden.

Geef hem de ruimte

Een boom of struik heeft voldoende ruimte nodig om te groeien. Maak daarom de plek waar je wilt planten eerst onkruidvrij. Graaf daarna een ruim gat om in te planten. Deze moet minstens zo breed zijn als de takken of kruin boven de grond. Zet hem ook diep genoeg: dit kun je waarschijnlijk zien aan het kleurverschil onderaan de stam.

Kies de juiste grond

Je boom of struik heeft ook goede, voedzame grond nodig. Maak daarom de uitgegraven grond eerst zo fijn mogelijk en mix het daarna met een gelijke hoeveelheid bodemverbeteraar. Gebruik daarvoor geen compost of meststoffen want hierdoor kunnen de wortels verbranden. 

Geef water

Zet je boom of struik voor het planten eerst even met de blote wortels in een teiltje water. Laat hem hier ongeveer een half uurtje instaan. Zo heeft hij net dat beetje extra startvocht om goed te kunnen groeien.

Plant op de juiste manier

Om je boom of struik dan vervolgens op de juiste manier in de grond te zetten, kun je de volgende stappen opvolgen:

  1. Strooi een laagje grondmengeling over de bodem van je gegraven gat. Zet hier je boom of struik bovenop.
  2. Spreid vervolgens de wortels goed uit. Let wel op dat je de fijne haarworteltjes niet beschadigt.
  3. Vul daarna het gat op met de verbeterde grond. Druk elke laag goed aan zodat de wortels zeker contact maken met de aarde.
  4. Als het gat helemaal gevuld is, druk je het geheel nog een keer goed aan. Geef vervolgens genoeg water.
  5. Bedek het gebied rondom de boom of struik daarna met een mulchlaag van bijvoorbeeld compost of bladgrond. Doe dit zo’n 5 centimeter dik en laat een paar centimeter rond de stam vrij.
Julia van Rijn
ID: 8726

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven