Huis
Tuin
Video

Zo verwijder je de brandharen van een processierups uit je huid

De processierups is misschien wel een van de vervelendste insecten die in Nederland te vinden is. Dit beestje is van mei tot juli veel te zien in eikenbomen met alle gevolgen van dien. Zoals bijvoorbeeld rondvliegende brandharen, die voor veel klachten kunnen zorgen. Dit kun je hieraan doen.

De processierups is een rups die zich in de zomermaanden in eikenbomen nestelt. Ze staan bekend om hun spinsels die ze achterlaten in deze bomen, maar dus ook om de brandharen. Deze haren kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Brandharen

Een processierups heeft zo’n 700.000 brandharen van 0,3 mm groot. Deze pijlvormige haken met weerhaken schieten de rupsen af als er gevaar dreigt. Deze brandharen waaien ook vaak mee met de wind, waardoor je er ook last van kunt hebben als je niet bij de rupsen in de buurt bent.

Klachten

De brandharen van de processierups kunnen voor veel klachten zorgen. De meeste mensen krijgen jeuk, bultjes, uitslag en rode, gezwollen ogen. Als je er gevoeliger voor bent, kun je er ook misselijk, duizelig, kortademig en gewoon heel ziek van worden. Mensen met astma kunnen er bijvoorbeeld heftig op reageren. Ook kun je een allergie krijgen voor de brandharen. 

Brandharen verwijderen

Als je in aanraking bent gekomen met een processierups, dan moet je vooral niet wrijven en krabben over de jeukende plek. Wat je wel kunt doen is plakband plakken over de plek en dat eraf trekken. Je kunt hierna de huid afspoelen met lauw water. Smeer vervolgens een verkoelende crème, bijvoorbeeld aloë vera, op de plek. Als je er erg last van hebt, dan kun je het beste langs de huisarts gaan.

Je kunt de kleding die je aanhebt het beste gelijk wassen. Dit voorkomt meer verspreiding van brandharen. De klachten verdwijnen waarschijnlijk binnen twee weken. Als het langer is kun je naar de huisarts gaan.

Voorkomen

Het liefst wil je natuurlijk helemaal niet in aanraking komen met de brandharen. Hiervoor kun je het volgende doen:

  • Blijf uit de buurt van processierupsen en hun nest en bomen;
  • Als je toch in de buurt van de rupsen bent, zorg er dan voor dat je bedekkende kleding draagt;
  • Ga liever niet op de grond zitten in de buurt van de rupsen;
  • Hang een hor voor je ramen zodat de brandharen niet bij je naar binnen kunnen waaien.
Julia van Rijn
ID: 8723

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven