Huis
Tuin
Video

Wat is humus precies en waarom is het goed voor je tuin?

Een goede bodem is superbelangrijk voor je tuin en humus kan hier enorm aan bijdragen. Maar wat is humus nou precies en hoe draagt dit bij aan een goede bodem in de tuin? Je leest het hier!

Wat is humus?

Vaak wordt humus verward met het begrip compost, dit is echter niet hetzelfde. Humus ontstaat namelijk ná het composteerproces. Pas als het compost ontbonden is tot donker, organisch materiaal spreken we van humus. Humus is een sponsachtige stof in de bodem die vooral gebaseerd is op koolstof. Humus blijft ontzettend lang houdbaar en gaat soms wel honderden jaren mee!

De amandelboom: een prachtige plant voor in je tuin
Bloemen en planten

Waarom humus belangrijk is voor je grond

Omdat humus een sponzige structuur heeft kan het ontzettend veel water vasthouden. Hierdoor blijft de grond met humus dus vochtiger en is deze beter bestand tegen droogte. Ook beschermt humus de voedingstoffen die planten nodig hebben en geeft het de grond een kruimelige structuur. Door de kruimelige structuur kunnen lucht en water gemakkelijker door de grond heen stromen en dat zorgt voor een gezonde bodem.  

Humus is dus kort gezegd compost die volledig ontbonden is en heeft veel voordelen voor de grond in jouw tuin. Kan jouw grond wel een extraatje gebruiken? Dan is humus zeker een aanrader!

Fotocredits:

Headerfoto: Markus Spiske-Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 10214

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven