Huis
Tuin
Video

Grasveldje over? Deze 4 dieren kun je er laten grazen

Dieren kunnen je tuin een stuk gezelliger en levendiger maken. Maar wat komt er kijken bij het houden van een dier in de tuin? Wij zetten wat belangrijke informatie over vier leuke buitendieren voor je op een rijtje!

1. Ezel

Een ezel is een grappig en leuk dier, maar je moet over de aanschaf ervan wellicht wat langer nadenken. Een ezel is namelijk redelijk duur en ook het onderhoud kost wat moeite en geld. Daarnaast heb je veel buiten ruimte nodig en een stal van minimaal 8 vierkante meter per ezel. Een weide van 1000 vierkante meter is voldoende voor twee ezels. Een drassige wei is slecht voor de hoeven, dus zorg ervoor dat een deel van de wei wordt verhard.

Ezels zijn niet bepaald sociale dieren en staan liever niet met andere dieren in de wei, deze jagen zij meestal weg. Wel zijn het kuddedieren, dus zet ze liever niet alleen. Hoe gelukkig je ezel ook is, ze gaan er helaas toch graag vandoor. Maak dus een stevig en groot hek in de tuin zodat de ezel niet kan ontsnappen. De voeding van de ezel is simpel: hooi en tarwestro.

De ezel heeft veel verzorging nodig en moet onder andere eenmaal per jaar ontwormd worden. De hoeven vergen ook enige verzorging, deze moeten minsten vier keer per jaar worden bekapt. Wanneer de ezel zijn vacht in het voorjaar verliest kun je de ezel het best regelmatig borstelen. Ezels kunnen wel dertig tot veertig jaar oud worden, dit is best een lange periode. Bedenk dus goed of je de verzorging en de kosten die erbij komen kijken haalbaar is.

2. Shetlander

Deze kleine pony’s zijn superlief en het zijn geen moeilijke dieren om te houden. Er zijn verschillende formaten maar over het algemeen zijn ze niet groter dan 107cm. De shetlander komt van de Shetland eilanden in Schotland, wat betekent dat ze goed tegen de kou kunnen. Ze kunnen zowel in de zomer als in de winter buiten blijven, zorg wel voor een overdekt stukje zodat ze af en toe kunnen schuilen.

In de zomermaanden hebben de shetlanders genoeg aan alleen gras. Zorg er wel voor dat ze niet te dik worden, dit kan leiden tot een ontsteking in de hoef genaamd ‘hoefbevangenheid’. Bang dat je shetlander toch te veel smikkelt van het eten? Zet dan een graafkorf op zijn snuit, zo kan hij wel buiten lopen maar niet meer eten van het gras. In de wintermaanden kun je de shetlander wat brokken en hooi geven. Droog hooi is het best, zo blijven ze goed in vorm.

Kinderen kunnen rijden op de shetlanders maar let wel op dat ze niet te zwaar zijn. Gemiddeld kan een shetlander 20% van zijn eigen gewicht dragen. Al met al is de shetlander dus een makkelijk dier maar hij heeft wel de juiste zorg en aandacht nodig. Maak dus genoeg tijd vrij om dit schattige beest te verzorgen én veel liefde te geven!

3. Geiten

Geiten zijn superleuke dier om zelf te houden. Ze zijn speels en houden van menselijk gezelschap. Een geit was zelfs één van de eerste diersoorten die door mensen tam werd gemaakt en als huisdier werden gehouden. Het zijn echte kuddedieren, houd ze dus samen met andere dieren en het liefst met andere geiten. 

Een geit wordt gemiddeld twaalf jaar oud, ze gaan dus wel even mee! Ze houden van klimmen en klauteren maar kunnen ook makkelijk ontspannen. Geiten houden niet van vochtigheid en kou. Zorg dus voor een droge en tochtvrije stal waar ze kunnen verblijven als het buiten koud en nat is.

In de zomer kunnen ze lekker naar buiten, zorg er dan wel voor dat er een overkapping is waar ze kunnen schuilen bij slecht weer of felle zon. Geiten moeten twee- tot driemaal per jaar ontwormd worden en de hoeven moeten regelmatig bijgeknipt worden. Geef je geitje elke dag vers water en genoeg ruwvoer en hij zal je enorm dankbaar zijn!

4. Schapen

Deze beesten kunnen in principe het hele jaar buiten leven. Maar het is wel fijn als ze ook ergens een overdekte plek hebben voor warme zomers en strenge winternachten. Je kunt het best een open hok maken voor de schapen zodat zij zelf in en uit kunnen lopen. Qua voeding is een schaap niet al te kieskeurig, water voor de dorst en hooi en gras om de buik te vullen is genoeg. Het is bij schapen wel belangrijk dat je de voeding goed doseert en ze niet te veel geeft.

De verzorging van een schaap bestaat uit het jaarlijks scheren en het regelmatig schoonmaken van het hok. Ook moet een schaap gemiddeld twee keer per jaar naar de ‘pedicure’ hier worden de hoeven schoongemaakt, dit is belangrijk om ziektes te voorkomen. Schapen hebben veel ruimte nodig en moeten wel met soortgenoten zitten, anders voelen ze zich snel eenzaam. Houd hier dus wel rekening mee voor je deze leuke beesten aanschaft!

Daphne van Kaam
ID: 9406

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven