Huis
Tuin
Video

Dode egel gevonden? Begraaf hem niet!

Kom je in je tuin of in het bos een (op het eerste oog) dood egeltje tegen? Sneu! We snappen dat je ‘m graag zou willen begraven of uit de weg wil ruimen, maar toch raadt de dierenambulance dit af.

Eerder schreven we hier al over een van de grootste fouten die je kunt maken wanneer je een egel in de tuin vindt en wil ‘helpen’. Toch is er nog een belangrijk puntje waar je goed op moet letten volgens de Dierenambulance. Ze adviseren namelijk met klem om een (op het eerste gezicht) dood egeltje niet te begraven. De beestjes blijken namelijk vaak helemaal niet dood te zijn. 

5 manieren om te zorgen voor een egelvriendelijke tuin
Tuinieren

Winterslaap

Egels houden in het najaar namelijk een winterslaap. Ze zijn dan in zo’n diepe slaap dat je dit logischerwijs makkelijk kunt verwarren met een dode egel. Ze ademen dan heel weinig en onregelmatig. Daarnaast kunnen ze ook erg koud aanvoelen en ‘lijkstijf’ ogen. Hun lichaamstemperatuur kan namelijk dalen tot wel 2ºC. 

Beweging

De dierenambulance van Kennemerland deelde deze waarschuwing naar aanleiding van een melding van een ‘dode egel’. De vindster had het beestje in de container gelegd. Maar toen de Egelwerkgroep Nederland haar vroeg of ze de egel wilde aanmelden voor een lijkschouwing opende ze de container nog eens. Tot haar grote schrik zag ze dat de egel een beetje bewoog en dus helemaal niet dood was. Gelukkig wordt het beestje nu verzorgd door de dierenarts en de egelopvang.

Dubbelchecken

“Een op het oog dode egel hoeft dus niet dood te zijn!”, schrijft de dierenambulance op Facebook. “Bekijk de egel kritisch!” Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. Maar let vooral goed op de stekels, want die kunnen heel subtiel bewegen en soms maken de egels een zacht blazend geluid. Twijfel je? Dan kun je ‘m maar beter laten liggen of voorzichtig op een beschut plekje leggen en eventueel de egelopvang bellen. 

Marjolein Sintenie
ID: 9521

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven