Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je nu zo veel dode vissen ziet drijven

Woon je dicht bij het water? Dan is het je vast niet ontgaan: tientallen dode vissen drijvend op het water. Het is een ontzettend naar gezicht, maar hoe komt dit eigenlijk?

In Zeeland, Zuid-Holland, Limburg en Flevoland zijn brandweerlieden massaal bezig met het verwijderen van de dode vissen. Ze zijn echter in heel het land wel te vinden.

Zuurstoftekort

De reden dat vissen massaal het loodje leggen, is het warme weer van de afgelopen tijd. Door de hitte is de watertemperatuur flink omhoog gegaan, en in warm water zit weinig zuurstof. Zo krijgen de vissen geen lucht en komen ze te overlijden.

Vervuild water

Ook is het water flink vervuild geraakt door de hittegolf. Als er geen vers water bij het warme, stilstaande en ondiepe water komt, dan kunnen er zich schadelijke processen ontwikkelen. Bacteriën vermenigvuldigen zich, waarna er blauwalg ontstaat. 

Vissen redden

Zie je vissen naar adem happen? Dan is het foute boel. Het enige wat je dan kunt doen is ze overzetten naar schoon water met voldoende zuurstof. Ook kun je op die plek, indien mogelijk, de doorstroom van het water verbeteren. 

Julia van Rijn
ID: 8941

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven