Huis
Tuin
Video

Oei! Storm Ciara blaast oude nesten van eikenprocessierupsen weg

We zijn nog maar net bijgekomen van de jeukaanvallen van afgelopen zomer, of we kunnen weer opnieuw krabben. De zware windstoten van storm Ciara hebben er namelijk voor gezorgd dat op een aantal plekken de oude nesten van eikenprocessierupsen uit bomen zijn geblazen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van mens en dier.

Volgens Nature Today is het aannemelijk dat de nesten van de eikenprocessierupsen die vorig jaar niet verwijderd zijn, nu door de harde wind en zware windstoten uit de bomen zijn gewaaid. Ondanks dat hier geen levende rupsen meer in zitten, heeft dit wel degelijk vervelende gevolgen voor mensen en dieren. De nesten zitten namelijk nog vol met duizenden brandharen van de vervelde processierupsen.

Deze haren zijn juist de oorzaak van jeuk, bultjes en oogklachten bij mensen, maar ook dieren kunnen er vervelende klachten aan ondervinden. Zo kunnen honden en katten stikken doordat hun tong opzwelt na een hap van zo’n harig nest en paarden kunnen ernstige buikkrampen krijgen.

Niet zelf opruimen

De nesten die in de bomen zitten zijn normaal gesproken goed te herkennen, vanwege de opvallende witgrijze kleur. Maar het gevaar is dat ze momenteel minder goed te herkennen zijn, omdat ze bruin zijn gekleurd door de uitwerpselen van de rups. Mocht je er toch eentje herkennen op straat, ruim ze dan vooral niet zelf op, maar schakel hiervoor een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf in.

Fotocredits

Headerfoto: Luc Hoogenstein - Wikipedia

Bron: RTL Nieuws

Marjolein Sintenie
ID: 10164

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven