Huis
Tuin
Video

Alles wat je moet weten over het verzorgen en snoeien van de frambozenstruik

Genieten van verse frambozen uit eigen tuin? Dat kan! De frambozenstruik is een echte aanrader want hij heeft weinig verzorging nodig en binnen een jaar kun je in de meeste gevallen al genieten van verse frambozen! Meer weten over de frambozenstruik? Wij hebben wat handige informatie voor je op een rijtje gezet!

Ondergrond en standplaats

Allereerst is het belangrijk dat je voor de voor de frambozenstruik de juiste ondergrond kiest. De struik kan tot wel 150 centimeter hoog worden, dus zorg ervoor dat je de struik op een plek plant waar hij genoeg ruimte heeft om te groeien. Frambozen groeien het best op een lichte, humusrijke grond en staan het liefst op een zonnige plek met lichte schaduw.

Zachte winter? Dit zijn de gevolgen voor je tuin bij late vorst
Tuinieren

Planten

Het najaar is een goede periode om je framboos te gaan planten. Je kunt het best kiezen voor een struik die al een jaar oud is, frambozen krijgen namelijk pas in het tweede jaar vruchten. Zet voor je de framboos gaat planten de kluit een paar minuten in een bak water, zo voorkom je uitdroging van de wortels. Graaf daarna een gat voor de struik, de diepte hiervan is afhankelijk van de grootte van je struik.  

Daarna kun je het gat vullen met aarde en compost. Wil je meerdere struiken planten? Zorg er dan voor dat je minimaal 40-50 centimeter ruimte tussen de struiken houdt. Geef de struik na het planten genoeg water en dan is het wachten op de vruchten!

Snoeien

Na de oogst of tot aan het begin van de winter kun je de framboosstruik snoeien. Knip de stengels waar de vruchten zaten kort af en bind de nieuwe stengels van dat seizoen vast. Het is belangrijk om de tweejarige stengels weg te snoeien omdat de zijtakken anders elk jaar opnieuw vertakken en zo wordt de struik heel rommelig. Ook krijgen de takken dan te weinig licht waardoor de vruchten kleiner worden. Voor de lekkerste en mooiste vruchten is het dus belangrijk dat je de struik goed in model houdt, dan weet je zeker dat je altijd kunt genieten van je frambozen uit eigen tuin!

Fotocredits:

Headerfoto: Jon Sailer-Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 10123

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven