Huis
Tuin
Video

6 voedselproducten waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze giftig zijn

We weten allemaal dat je niet zomaar alles kan eten wat je in de natuur vindt, omdat het je soms ziek kan maken of zelfs dodelijk kan zijn. Denk maar aan sommige paddenstoelen bijvoorbeeld. Maar wist je eigenlijk wel dat de volgende 6 doodgewone voedselproducten, of gedeelten daarvan, ook giftig zijn?

1. Rabarber

No worries, je kunt rabarber gewoon blijven eten, maar met de bladeren moet je goed oppassen. Die bevatten namelijk oxaalzuur, een stof die ook in bleekwater en antiroestmiddelen zit. Wanneer je dit opeet krijg je een branderig gevoel in je mond en keel en kun je er misselijk van worden.

2. Groene aardappelen

Er is niks aan de hand wanneer je gewone aardappelen eet, maar van een groene aardappel kun je maar beter afblijven. Deze bevat namelijk solanine. Dit is een natuurlijke pesticide, wat giftig is voor mensen, met als gevolg diarree en braken.

3. Kersen (en appel, pruim, peer en abrikoos)

Pas altijd goed op bij het eten van kersen. Althans, met de pitten van de kersen. Deze bevatten namelijk waterstofcyanide, wat hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en braken kan veroorzaken.

Overigens geldt hetzelfde voor de pitten van appels, pruimen, peren en abrikozen.

4. Tomaten

Natuurlijk zijn de tomaten zelf wel eetbaar, maar let wel op dat je de steeltjes en blaadjes niet per ongeluk opeet. Hierin zit namelijk gif dat voor buikpijn en krampen kan zorgen.

5. Vlierbessen

Vlierbessen (en vlierbloesem) ken je waarschijnlijk van verschillende drankjes, maar ook van medicijnen. Toch kun je ze maar beter niet zomaar eten als je een vlierstruik tegenkomt, omdat dit vervelende buikkrampen kan veroorzaken. Daarnaast moet je ook voorzichtig zijn met de steeltjes en blaadjes.

6. Amandelen

Amandelen uit de supermarkt? Die kun je gelukkig prima blijven eten, omdat die behandeld zijn. Maar voor bittere amandelen die onbewerkt zijn moet je oppassen. Deze bevatten namelijk cyanide. Dit is een gifstof die tijdens het verhitten verdwijnt, waardoor ze eetbaar worden. 

Marjolein Sintenie
ID: 8617

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven