Huis
Tuin
Video

Toms tuinkalender: in deze periode kun je graszoden aanleggen en zo doe je het!

Het fijne aan graszoden aanleggen is dat je binnen een paar uur een vol gazon kunt creëren. Maar hoe pak je zoiets aan en wanneer kun je dit het beste doen? Tom legt het je uit!

Wanneer

Graszoden kun je eigenlijk buiten de vorstperiode om het hele jaar door leggen. Normaal gesproken loopt dit seizoen ongeveer van maart tot en met oktober. 

Een gazon aanleggen met graszoden is niet per se een kwestie van uitrollen, bijsnijden en klaar. Maar voordat je je graszoden gaat leggen is het belangrijk om eerst het volgende te doen: 

Egaliseren

Voordat je graszoden gaat uitrollen is het belangrijk om de ondergrond goed te egaliseren, zodat je uiteindelijk een vlak gazon krijgt. 

Bemesten

Daarnaast is het handig om de ondergrond te bemesten, zodat de graszoden straks gelijk goed aanslaan en meteen kunnen wortelen.

Zo kan je gazon uiteindelijk beter tegen droogte en wordt het gras sterk en gezond.

Graszoden uitrollen

Tijd om te rollen! Het handigst is het om achterin de tuin te beginnen, zodat je er niet steeds over heen hoeft te lopen en je geen voetstappen in je gras krijgt.

Tip: Gebruik een oud broodmes om de graszoden makkelijk op maat te snijden. Probeer echter wel te voorkomen dat er hele kleine stukjes worden ingepast, want die hebben vaak moeite om aan te slaan.

Walsen

Het laten aansluiten van de graszoden met de ondergrond is erg belangrijk, want als er lucht onder blijft zitten kan het gras niet wortelen waardoor het afsterft. Daarom is het slim om als laatst nog even met een wals over het gras te gaan.

Water

Tot slot heeft je gazon natuurlijk genoeg water nodig voor een goed wortelstelsel. De wortels houden het gazon sterk en beschermen tegen ziektes. Controleer het gazon daarom regelmatig. Je kunt droogte herkennen door het doffer worden van het gras en vergeling van de grassprieten.

Zaaien

Toch liever zaaien in plaats van graszoden leggen? Dat kan ook! Hier vertellen we je hoe en wanneer je dat het beste kunt doen.

Bekijk ook:

Marjolein Sintenie
ID: 9290

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven