Huis
Tuin
Video

De Japanse tuin, een prachtige stijl met een bijzondere filosofie

In de aflevering zagen we de prachtige Japanse tuin van Lia en Frans. Hier werd al snel duidelijk dat er meer komt kijken bij een Japanse tuin dan de meeste mensen denken. Het is namelijk niet zomaar een stijl, maar er zit een filosofie en symboliek achter waar ontwerpers of architecten soms jarenlang studies voor hebben gevolgd. Een échte Japanse tuin vergt dus veel kennis en tijd, maar je kunt de Japanse tuin natuurlijk ook als bron van inspiratie gebruiken!

Water, planten, steen

De Japanse tuin is altijd opgebouwd uit water, planten en steen. Dit staat voor leven, natuur en rust. Deze drie elementen moeten in balans zijn. Omdat er zoveel regels en richtlijnen zijn hebben wij een paar belangrijke kenmerken van de Japanse tuin voor je op een rijtje gezet. Deze richtlijnen kun je gebruiken als inspiratie voor jouw tuin. 

Zo moet je je orchidee verzorgen
Kamerplanten

Geen symmetrie

Een Japanse tuin is niet symmetrisch zoals veel westerse tuinen. Daarnaast zitten er geen rechte lijnen in. Wel is er veel evenwicht in een Japanse tuin. Deze wordt gecreëerd door bijvoorbeeld iets wat recht loopt te doorbreken met een struik of boom. Ook kun je driehoekige vormen laten terugkomen in de tuin door bijvoorbeeld drie bomen weg te zetten die samen een driehoek vormen. Verder is het heel belangrijk dat de tuin vooral rust uitstraalt.

Een verrassing

Ook is het bij de Japanse tuin belangrijk dat je de tuin niet in een keer mag overzien. Er moeten daarnaast verschillende verrassingselementen in de tuin zitten zodat het een uitdaging is om er doorheen te lopen. Plaats bijvoorbeeld een struik in een bocht van een wandelpad zodat je niet kunt zien wat er na de bocht komt, dit geeft een “verrassingseffect”.

Japanse lantaarn

Ook een stenen lantaarn mag niet ontbreken in een Japanse tuin. Zorg ervoor dat je er niet te veel plaatst, officieel mag je ook niet meer dan één lantaarn tegelijk zien. De lantaarnpalen staan vaak in een stuk tuin dat begroeid is met mos. Ook de lantaarn zelf mag zeker met mos begroeid zijn. Om dit te stimuleren kun je yoghurt smeren op de lantaarnpaal, door het zuur en het vocht zal er sneller mos op de lantaarn gaan groeien.  

Stenen en waterelementen

In de Japanse tuin komen ook veel waterelementen voor. Dit kan in de vorm van een vijver zijn of bijvoorbeeld een waterval. Hierbij is het belangrijk dat het water altijd van het oosten naar het westen stroomt. Ook zwerfstenen zijn typisch voor een Japanse tuin. Voor de paden wordt nooit gebruik gemaakt van grind, de paden zijn altijd gemaakt van stenen.

Dit zijn zoals eerder verteld dus slechts een aantal richtlijnen voor een Japanse tuin en dient dus meer als inspiratie. Wil je nou echt een Japanse tuin volgens de officiële richtlijnen en regels? Dan kun je overwegen om een studie te gaan volgen en je verder te verdiepen in de symboliek en filosofie van de prachtige Japanse tuin!

Fotocredits:

Headerfoto: Lia Weeda
Foto 1: Lia Weeda
Foto 2: Eigen Huis & Tuin
Foto 3:  Eigen Huis & Tuin
Foto 4:  Eigen Huis & Tuin
Foto 5: Lia Weeda

Daphne van Kaam
ID: 9908

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven