Huis
Tuin
Video

Leerzaam: zo betrek je je kinderen bij het tuinieren

Het groeien en verzorgen van planten is reuzeleuk en interessant, ook voor kinderen. Met deze tips betrek je een kind gemakkelijk bij het tuinieren. En daar leert ‘ie heel veel van!

Eigen plantjes

Hoe leuk is het voor je kind om zijn eigen stukje grond te hebben?! Ga voor een klein stuk dat mooi in de zon ligt en goede potgrond heeft, zodat de kans op succes groter is. Heb je een zandbak die niet meer gebruikt wordt, dan kan het leuk zijn deze te gebruiken als grote plantenbak. Door het hebben van een eigen stukje grond krijgt je kind verantwoordelijkheidsgevoel.

Hulpmiddelen

Doe je best om een goede schep en andere spulletjes voor je kind te vinden die benodigd zijn voor het tuinieren. Het kan frustratie oproepen als het tuinieren niet lukt door goedkope en slechte tools. Heeft je kind even geen zin meer in een taak? Betrek hem of haar er dan toch bij door samen een vogelverschrikker te bouwen.

Begin tot eind

Je kind leert er het meest van wanneer ‘ie iedere stap van het groeiproces meemaakt. Laat ze dus niet alleen zaadjes planten en daarna de plant oogsten, maar laat ze ook voor de plant zorgen. Bij jongere kinderen is het verstandig soms ‘achter de schermen’ een handje te helpen, bijvoorbeeld door ’s avonds slakjes te verwijderen van een krop sla.

Plantkeuze

Sommige planten zijn leuker voor kinderen om te groeien dan andere, bijvoorbeeld omdat ze makkelijk zijn of snel groeien. Ideaal zijn zonnebloemen, sla, radijsjes, cherrytomaten, peultjes, wortels en pompoen. Wanneer je gasten over de vloer hebt, wijs dan zeker aan welke plantjes van je kind zijn, en stuur eens een fotootje naar oma of opa. Aandacht zorgt ervoor dat het kind zich gemotiveerd voelt.  

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Francesco Gallarotti - Unsplash   
Artikelfoto: Love__gardening - Instagram

Bron: Eartheasy

Christa Koeyvoets
ID: 8147

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven