Huis
Tuin
Video

Zo voorkom je knie- en rugpijn tijdens het tuinieren

Heerlijk vinden we het, tuinieren. Jammer genoeg komt er wel eens een pijntje of kwaaltje bij kijken, zoals knie- of rugpijn. Door deze 4 tips heb je daar voortaan geen last meer van.

1. Warming up

Het kan helpen om je lichaam even wat op te warmen, voordat je aan de slag gaat in de tuin. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid of intensief: wat wandelen in de tuin en spulletjes bij elkaar verzamelen helpt al heel wat.

2. Houding

Eigenlijk is het heel logisch, maar zorg ervoor dat je zo min mogelijk voorovergebogen staat terwijl je aan het tuinieren bent. Ben je bezig met een bloempot, plaats deze dan op een tafel zodat je geen kromme rug meer hebt. Ook te veel hooi op je vork nemen, vindt je rug niet leuk. Laad de kruiwagen dus nooit zo vol als mogelijk, maar houd rekening met wat je aan kan.

3. Tijd

De grootste boosdoener van rug- en knieklachten in de tuin is vast en zeker het te lang uitvoeren van één taak. Zet dus een timer op vijftien minuten, en wissel de taak dan af met een andere klus. Zo ben je niet urenlang bezig met hetzelfde. Ook iedere dag een beetje doen in plaats van alles in één keer kan helpen.

4. Materiaal

Soms maak je het jezelf moeilijker dan het is. Help je lichaam een handje door gebruik te maken van slimme hulpmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld kniebeschermers aanschaffen, waardoor je onmiddellijk minder gehavende knieën hebt. Ook kun je een lichte schep kopen met een klein draagvlak, zodat je ook niet te veel kunt opscheppen.

Behandeling

Een beetje spierpijn kan geen kwaad. Mocht je langdurende lichamelijke klachten hebben door het tuinieren, overweeg dan een bezoek aan een fysiotherapeut.

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Neslihan Gunaydin - Unsplash
Artikelfoto: The_dog_street_patriot - Instagram

Bron: The Midde-sized Garden

Christa Koeyvoets
ID: 8139

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven