Huis
Tuin
Video

7 manieren waarop je kranten kunt (her)gebruiken in de tuin

Krantje uit? Dan ben je goed bezig als je ‘m daarna in de oud papierbak gooit, in plaats van de gewone afvalbak. Maar wist je dat je de krant ook heel goed kunt hergebruiken in de tuin? Het heeft namelijk ontzettend veel voordelen!

1. Vorst bescherming

Kranten zijn perfect om je planten wat extra bescherming te bieden. Zowel voor je moestuinplanten als de planten in borders en bloempotten. Wanneer je wintergroenten in een kweekbak kweekt kun je de randen van de bak bedekken met krantenpapier om extra bescherming te bieden tegen de vrieskou. Het zorgt voor een isolatielaag waardoor het in de kweekbak al gauw een paar graden warmer is.

Om te voorkomen dat bloembakken en bloempotten barsten bij extreme kou kun je deze inwikkelen met een dikke laag krantenpapier.

Geen groene vingers? Met deze gratis online plantencursus word ook jij een expert!
Kamerplanten

2. Op de composthoop

Heb je een composthoop in de tuin? Dan heb je wellicht wel gemerkt dat deze erg sterk kan ruiken. Dit komt vaak door stikstofhoudende materialen zoals grasmaaisel of groenteresten. Door krantenpapier te mengen met je composthoop kun je dit tegengaan. Krantenpapier bevat namelijk koolstof wat ervoor zorgt dat onaangename geurtjes worden bestreden.

3. Zaaibakjes maken

Bepaalde moestuingroenten kun je het beste eerst in zaaibakjes zaaien, voordat je ze in de grond stop. Deze kartonnen bakjes kun je natuurlijk kopen, maar je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf maken van krantenpapier.

Hoe? Zo:

4. Wormenvoer

Eerder legden we je hier al uit dat het hebben van een wormenbak ontzettend nuttig is. Buiten keukenafval kun je hier ook vochtig, versnipperd krantenpapier in gooien. De wormen zijn er namelijk dol op én… jij krijgt er supermest voor terug! 

5. Slakkenvanger

Insecten zijn natuurlijk hartstikke nuttig voor het milieu, maar vooral slakken wil je natuurlijk het liefst zo ver mogelijk van je mooie (moestuin)planten houden. Door rond schemertijd een paar vochtige kranten rond je planten te leggen, lok je insecten zoals slakken, oorwormen en pissebedden naar je krant in plaats van je plant, omdat ze graag vochtige plekken opzoeken. De volgende ochtend zul je zien dat de krant vol zit met de ongewenste beestjes. 

6. Vocht langer vasthouden

Hebben je planten het zwaar tijdens de warme, droge zomers? Dan kun je door middel van wat krantenpapier er voor zorgen dat je planten vocht langer vasthouden. Het enige wat je moet doen is een cirkel krantenpapier uitknippen en deze op de bodem van je plantenpot te leggen. Staat je plant in een pot van poreus materiaal zoals terracotta? Dan kun je de binnenkant van de pot bekleden met krantenpapier. Wanneer je je plant water geeft zal het overtollige water hier langer vastgehouden worden zodat de plant een kleine reserve heeft en minder snel uitdroogt. Doe dit echter niet bij je kamerplanten, want dan heb je juist meer kans op wortelrot. 

7. Onkruidverdelger

Onkruid kan nuttig zijn voor je tuin, maar het kan natuurlijk ook ontzettend vervelend zijn. Gelukkig kun je onkruid makkelijk tegengaan met een krant door het papier nat te maken en op de plekken te leggen die je onkruidvrij wilt maken. Laat vervolgens het papier drogen en gooi er daarna aarde en compost op. Plant of zaai hierna je nieuwe bloemen en planten en je zult zien dat het onkruid geen kans maakt. Door het krantenpapier krijgt het onkruid namelijk geen licht of zuurstof waardoor het zal verstikken.

Hoe zit dat dan met die inkt? Is dat schadelijk?

Mocht je je zorgen maken om de inkt die door de bovenstaande tips in de grond terechtkomt, dan kunnen we je geruststellen. Vroeger werden zware metalen verwerkt in inkt, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval en is het niet meer schadelijk voor de bodem. Zelfs niet in je moestuin! 

Marjolein Sintenie
ID: 9963

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven