Huis
Tuin
Video

Last van mos op het gazon? Dit is de oplossing!

Heerlijk, met mooi weer genieten in de tuin. Maar een gazon met flinke stukken mos kan als een doorn in het werken. Vervelend! Wij leggen je uit hoe je van mos in het gras afkomt.

Oorzaak

De reden dat er vaak mos ontstaat op het gazon, is dat mos veel beter groeit onder moeilijke omstandigheden dan gras. Zo heeft gras moeite met schaduw en vochtige plekken. Ook het te kort maaien van gras kan problemen opleveren: het gras raakt dan zijn essentiële bovenlaag kwijt, die kan ingenomen worden door mos. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit te vermijden.

Kalk

Eén manier om mos uit het gras te verwijderen, is met behulp van kalk. Gras groeit namelijk het beste wanneer de grond een pH-waarde van 6 tot 7 heeft. Kalk kan voor die ideale zuurgraad zorgen.

Bemesten

Een andere oplossing het bemesten van het gazon. In gazonmest zit namelijk kalium, waardoor het gras een hoge weerstand opbouwt en beschermd is tegen vorst, betreding en droogte. Ook zorgt bemesting ervoor dat mos tot aan de wortels verdwijnt.

Verticuteren

Als je erg veel last hebt van een mossig gazon, dan kun je het mos het beste verwijderen door middel van verticuteren. Nog nooit van gehoord? Verticuteren betekent dat je de grond losser maakt door de viltlaag te verwijderen, zodat er meer zuurstof bij de wortels van het gras kan komen. Dat doe je het handigst met een speciale hark of verticuteermachine.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. We raden het dan ook af om gras te plaatsen op schaduwrijke en vochtige plekken. Toch doen? Kies dan in ieder geval voor een grassoort die het goed doet in de schaduw.  

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Bernswaelz - Pixabay

Bron: Tuin en Gras

Christa Koeyvoets
ID: 8548

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven