Huis
Tuin
Video

Oei! Nieuwe insectenplaag op komst: het mediterraan draaigatje

Terwijl we nog middenin de eikenprocessierupsen- en tekenplaag zitten, moeten we ons alweer voorbereiden op de volgende insectenplaag: het mediterraan draaigatje is in aantocht.

Het gaat hier om een mier die nesten maakt van honderden meters, waarin zich miljoenen mieren begeven. Het mediterraan draaigatje, officieel Tapinoma nigerrimum, dringt huizen binnen en vreet tuinen kaal, zo valt te lezen op AD.

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen kan niet vertellen wat de precieze omvang van het insect is, maar ze zien wel dat het dier zich aan het verspreiden is. Daarnaast zijn ze moeilijk te bestrijden. Onder meer in Wageningen, Ulft, Spijkenisse, Alphen aan den Rijn en Rotterdam zijn er al kolonies aangetroffen.

Stoepen ondergraven

De mieren houden van hogere temperaturen en gaan daarom vaak onder stoeptegels zitten, aangezien die met mooi weer lekker warm worden. Mocht je denken dat je in dat geval geen last van ze hebt, dan heb je het mis. Ze ondergraven de stoep, waardoor tegels verzakken. Daarnaast vervoeren ze veel bladluizen, die voor plakkerige honingdauw op je tuinmeubilair kunnen zorgen.

Ook kunnen deze mieren je bijten, in tegenstelling tot gewone mieren. “Het is niet bekend of je daar ziektes van oploopt, maar het is wel vervelend”, aldus Bastiaan Meerburg, directeur van het plaagdierencentrum.

Meegelift via tuinplanten

Het beestje komt van oorsprong uit Zuid-Europa, maar omdat de temperaturen in Nederland de laatste zomers ook steeds hoger worden voelen ze zich steeds meer thuis in ons land. Vermoedelijk is de mierensoort via handel in tuinplanten ons land binnengekomen.

Gewone mier

Er zijn op dit moment acht kolonies ontdekt in Nederland, maar dit kunnen er veel meer zijn omdat mensen zich niet bewust zijn van dit beestje. Het draaigatje wordt vaak niet herkend, omdat ze eruitzien als een gewone mier, maar dan wat kleiner. Het voornaamste verschil is het aantal mieren dat je zal aantreffen. Dit komt omdat bij deze mieren de koninginnenmieren elkaar tolereren, in tegenstelling tot andere mierensoorten. Hierdoor kunnen er ‘ongestoord’ enorme mierennesten ontstaan, omdat niets hen tegenhoudt.

Denk je een nest van het draaigatje aan te treffen? Dan kun je het beste aan de bel trekken bij het plaagdierencentrum. Je kunt een aantal mieren opsturen naar Wageningen, waarna zij kunnen vaststellen om welke mier het gaat. Hierdoor krijgt het centrum meer inzicht in hoe groot de omvang van de plaag is, die waarschijnlijk veel groter is dan nu wordt gedacht. “Het is echt een plaag aan het worden, die ook moeilijk te bestrijden is. Het probleem is dat bewezen middelen voor bestrijding van deze mier nog niet zijn toegestaan. We werken wel met biologische bestrijding door middel van aaltjes, maar de werking daarvan is nog niet zeker”, aldus Meerburg.

Marjolein Sintenie
ID: 8830

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven