Huis
Tuin
Video

Onkruid vervelend? Echt niet! Hier is het allemaal goed voor

Van onkruid willen we altijd het liefst zo snel mogelijk af. We willen namelijk het liefst onze eigen mooie planten, bloemen of tegels in de tuin. Toch kun je misschien maar beter stoppen met wieden en schoffelen. Onkruid is namelijk toch wel ergens goed voor!

Je hoeft niet perse alle onkruid in je tuin te laten staan als je dat niet mooi vindt. Toch kan een beetje echt geen kwaad. We leggen je uit waarom: 

Kennis van je grond

Onkruid kan veel vertellen over de staat van je grond. Verschillende soorten onkruid groeien namelijk in verschillende soorten grond. Dat zit als volgt:

  • Herderstasje, klein knopkruid, vogelmuur, brandnetels, straatgras en zevenblad groeien alleen in voedselrijke grond
  • Kleefkruid en kaasjeskruid hebben het liefst stikstofrijke grond
  • Klein hoefblad groeit op een grond met een slechte structuur
  • Ridderzuring en veldzuring wijzen op een zure grond
  • Hopklaver nestelt zich altijd in een kalkrijke bodem

Je kunt dus aan het soort onkruid precies zien wat voor grond je in de tuin hebt.

Brandnetels = meer vlinders in de tuin

Wil je meer vlinders in de tuin? Laat je brandnetels dan maar staat! Verschillende vlinders leggen namelijk graag hun eitjes op deze plant. Laat echter niet alle brandnetels in je tuin staan. De plant verspreidt zich namelijk supersnel en overspoelt al snel je hele tuin.

Mest maken

Haal je onkruid toch liever weg uit je tuin? Dat is natuurlijk ook oké. Gooi de planten echter niet zomaar weg. Zo kun je de brandnetel nog gebruiken om mest van te maken. Deze plant is namelijk rijk aan magnesium, zwavel en ijzer: hartstikke goed voor je planten dus.

Gooi ook de uitgetrokken heermoes niet weg. Hier kun je thee voor je tuin van maken. Laat de plant in wat heet water weken. Zo werkt het perfect tegen schimmel op planten!

Onkruid in de keuken

Het klinkt misschien niet zo fris, maar met onkruid kun je ook veel in de keuken. Van brandneteltopjes kun je een heerlijke soep maken en jonge zevenblad blaadjes zijn lekker in de sla. Daarnaast kun je van paardenbloemen siroop of jam maken. Niet weggooien dus!

Julia van Rijn
ID: 8398

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven