Huis
Tuin
Video

Relaxed tuinieren met slimme apparaten

& Gardena
Is tuinieren niet helemaal jouw cup of tea, maar wil je wel een gezellige tuin of terras? Schakel dan de hulp in van slimme apparaten. Zo heb je geen omkijken meer naar de lastige en tijdrovende klussen in je tuin, maar kun je wel genieten. Tom geeft je een aantal tips.

“Ik heb een robotmaaier en dat bevalt prima”, begint Tom. “Ik heb geen omkijken meer naar het bijhouden van mijn gazon en dat vind ik heerlijk. Eerlijk gezegd is het nog beter voor je grasveld ook. Als je gras heel hard groeit, moet je eigenlijk een paar keer per week maaien, maar dat lukt niet altijd. Als dat niet lukt, haal je in een keer een heel groot stuk van je gras af. Een robotmaaier rijdt elke dag kriskras rondjes over je gazon, waardoor er altijd een klein stukje wordt afgemaaid. Dit kan je laten liggen want het is tegelijkertijd compost. Zo krijg je een heel dicht, voedzaam gazon. Bovendien krijgen mos en onkruid minder kans om te groeien.”

Bewateren
“Zelf heb ik ook een automatisch bewateringssysteem. Dat werkt gewoon perfect. Al je borders, het grasveld, de potten; alles wordt automatisch water gegeven. Zo hou je tijd over om te relaxen, erop uit te gaan of lekker in je tuin te zitten zonder erin te werken. Ook zorgt het ervoor dat de planten beter en sterker groeien, zeker met zo’n hete en droge zomer als in 2018. Je bent nooit te laat met je planten water geven”, vertelt hij. “Daarnaast bespaar je met zo’n automatisch bewateringssysteem ook nog eens water uit. Doordat het heel gericht wordt gegeven, er rekening gehouden wordt met de weersomstandigheden en

Grote tuin
Maar Tom heeft een grote tuin, is het dan voor mensen die dat niet hebben ook geschikt? “Wij hebben inderdaad een hele grote tuin”, begint hij. “Maar voor iedere particulier hebben ze machines op maat. In een kleinere tuin heb je een kleiner systeem nodig en dat kost natuurlijk ook minder. Daarom is het volgens mij voor iedereen haalbaar. Het is gewoon een heel handig systeem.”

Toekomst
Of er apparaten zijn, waarvan Tom graag wil dat ze ontworpen worden? “Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. De grote handelingen in de tuin, zoals grasmaaien en watergeven, zijn gewoon minder leuk om te doen en bovendien heel tijdrovend. Maar planten snoeien geeft een gevoel van ontspanning, althans voor mij. Volgens mij is dat voor iedereen heel erg goed. Buitenwerken, met je handen in de aarde wroeten, daar blijf je wel echt mens van. Zeker in de snelle wereld van nu, waar je iedereen moet laten weten wat je doet en waar je van hot naar her rent, kom je door in de tuin werken weer in aanraking met je DNA. Uiteindelijk zit het in ons DNA om buiten te leven en dichter bij de natuur dan met je handen in de aarde, dat kom je niet.”

Advies nodig over slim tuinieren? GARDENA geeft gratis advies bij jou thuis!

ID: 8242

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven