Huis
Tuin
Video

Zo krijg je in 4 stappen (weer) een vol gazon

Een gazon of grasveldje in de tuin is heel gezellig. Kinderen kunnen erin rondrennen of je kunt er zelf lekker op een kleedje op liggen. Echter vergt zo’n gazon wel enig onderhoud. Met deze tips maak en houd je je gazon het mooist.

Een lekker vol gazon is natuurlijk het allermooist, maar dat vergt wel enige onderhoud. Gelukkig hoeft het niet heel moeilijk te zijn. We leggen je uit hoe je hier in vier stappen voor zorgt: 

Stap 1: Gras maaien

Een gazon moet je natuurlijk regelmatig maaien. Je kunt het beste beginnen met maaien als het gras tussen 8 en 10 centimeter hoog is. Belangrijk is om je grasmaaier goed in te stellen. Als je hem op 6 centimeter instelt, dan blijft het gras mooi vol. Je kunt beter vaker en hoger maaien, dan korter en minder vaak.

Stap 2: Mos verwijderen

Na het maaien, kun je gaan verticuteren. Dit is een moeilijk woord voor het weghalen van mossen en dode grassen. Dit is belangrijk om te doen omdat er door de viltlaag op het gras weinig licht, water en lucht bij het gras komt. Een laag van ongeveer 1 centimeter is voldoende.

Verticuteren kun je doen met een speciale verticuteerhark of -machine. Een machine is sneller, maar een hark is meer geschikt voor een kleine tuin. Beiden verwijderen het mos en snijden ook de wortels hiervan door. Zo kan het ook niet snel teruggroeien.

Stap 3: Bemesten en bekalken

Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk. Dit kan met kunstmest niet.

Je kunt ook kiezen voor speciale mest waarin kalk en organische mest in een korrel zijn samengevoegd. Hier zitten ook nog meer voedingsstoffen in die helpen bij het groener maken van het gras.

Stap 4: Zaaien

Als je veel kale plekken in je gazon hebt, kun je wat bijzaaien. Dit kan het beste van half april tot eind mei. Het moet in ieder geval minstens 15 graden celcius zijn. Wacht na het zaaien tot de nieuwe grassprieten 8 centimeter lang zijn. Vervolgens kun je je vollere gazon weer maaien zoals gewoonlijk.

Julia van Rijn
ID: 8260

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven