Huis
Tuin
Video

Winter is coming: zo help je je tuinplanten de winter door

Nog even en het is weer volop winter. Tuinieren zal je dan waarschijnlijk nauwelijks doen, maar je tuinplanten zullen wel extra blij zijn als je enige maatregelen treft vóór de winter aanbreekt. Hovenier Lucas Lens geeft je tips om je tuinplanten de winter door te helpen.

Winterharde planten

Allereerst is het handig om te weten of de planten in je tuin vorstbestendig zijn. Dit kun je per plant opzoeken, maar gemiddeld genomen zijn de planten die verkocht worden als vaste plant of struik in Nederland volgens hovenier Lucas Lens redelijk winterhard. “Er zijn natuurlijk wel wat mediterrane planten die wat gevoeliger zijn voor de kou.” Heb je bijvoorbeeld een mooie olijfboom in je tuin staan? Dan kun je die in de winter beter even verplaatsen naar de schuur of bijkeuken. Jonge olijfbomen met een stamomvang van 20 cm of kleiner kunnen namelijk niet tegen temperaturen van -5 °C of lager.

Heb je een bananenplant? Die kun je in principe gewoon laten staan. Toch moet je wel op de wortels en de bladeren letten. Meer daarover lees je hier.

In de grond of in de pot

“Als je planten in de grond staan zullen ze minder last hebben van de kou. Wanneer ze in potten staan vriest het ook sneller rondom de wortels en daar kunnen sommige planten slecht tegen. Het beste kun je planten dus in de grond zetten.” Daarentegen kun je potten gelukkig wel makkelijk verplaatsen en in de schuur of een andere plek zetten waar het niet vriest. Let hierbij wel op dat ze wel nog een beetje daglicht krijgen. 

Snoeien of niet?

Veel vaste planten kunnen voor de winter nog even ‘afgehaald’ of gesnoeid worden als het blad een bruine smurrie wordt. “Er zullen ook planten zijn die lekker groen blijven”, zoals de klimop, “die kun je gerust in blad laten.” Daarnaast doen ook siergrassen het nu erg goed, dus die kun je nog even zo laten en pas later snoeien.

“Bepaalde struiken zoals hortensia’s of rozen kun je het beste pas na de winter snoeien, anders kunnen ze invriezen. Bij hortensia’s moet je echter wel goed opletten wat je snoeit. De meeste hortensia’s bloeien namelijk op hout dat het afgelopen jaar is ontstaan, dus tweejarig hout. Het is dus belangrijk dat je niet alle knoppen wegsnoeit. Tenzij je een pluimhortensia of een Annabelle hebt, want die bloeien alleen op eenjarig hout.”

Extra voeding

Volgens Lucas Lens hebben de planten niet per se extra voeding nodig voor de winter. Toch heeft hij wel een aantal trucjes om de planten extra te verwennen en te beschermen. “In de vaste planten border verwissel ik vaak het gevallen blad voor een dun gestrooide laag biologische paarden- en championmest. Dit is niet alleen een beschermlaagje tegen de ergste vorst, maar zorgt ook voor voeding in het voorjaar. Daarnaast blijft ook je onkruid net wat langer onder de grond. In het voorjaar schoffel ik het lekker door, waardoor je een mooie, rijke waterhoudende open structuur krijgt.” 

Kranen afsluiten

Zorg er in de winter ook voor dat je buitenkranen op tijd afgesloten zijn om te voorkomen dat ze bevriezen. Voor je dit doet kun je de leidingen het beste ook nog even door laten luchten, zodat er geen water in blijft zitten. Achtergebleven water kan er namelijk alsnog voor zorgen dat de sproeikop kapotvriest.

Lucas’ favoriete winterbloeiers

Tot slot zijn we natuurlijk benieuwd welke winterbloeiers Lucas het liefst in de tuin ziet: “De Helleborus en de Viburnum tinus zijn erg dankbare planten en ze bloeien ontzettend mooi in de winter.”

Viburnum tinus

Viburnum tinus 

“Ook de Mahonia en de Hamamelis zijn mooie winterbloeiende struiken. Zet ze vooral lekker dicht bij huis zodat je ze goed kan zien vanuit de keuken of woonkamer! Of vlakbij de entree van je huis zodat je er iedere dag van kan genieten.”

hamamelis
Marjolein Sintenie
ID: 9551

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven