Huis
Tuin
Video

Veel regen voorspeld? Neem deze maatregelen in je tuin

Nederland kent tegenwoordig steeds extremer weer. Van hevige, langdurige regenbuien tot extreme droogte. En je tuin? Die moet het allemaal maar verdragen. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je op voorhand kunt nemen. Hovenier Lucas Lens geeft tips:

Maatregelen

Het KNMI heeft berekend dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen zestig jaar met 20 procent is gestegen en voorspelt dat er meer hoosbuien ontstaan door klimaatverandering. Overigens vooral in de zomer. In de herfst en winter valt de regen meer verspreid over de dag, maar ook dan zijn maatregelen in de tuin nodig, want niet alle planten zijn bestand tegen hevige buien.

Wanneer er veel regen voorspeld wordt kun je een aantal maatregelen nemen, aangezien sommige planten niet bestemd zijn tegen hevige regenval. “Sommige planten vallen nogal snel om, zoals de Hortensia annabelle”, vertelt Lucas Lens. “Je kunt dan op voorhand de plant ondersteunen met beugels. Verder is het ook slim om alle afvoeren, zoals de dakgoten van je huis of schuur, in de tuin vrij van blad te maken.” Hoe je je dakgoot winter- en regenproof maakt lees je overigens hier

5 tips van adviescentrum Milieu Centraal
1. Leg zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor voldoende gras en borders. Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin.
2. Sluit een regenton aan op de regenpijp en gebruik dit water om je tuin te besproeien.
3. Een vijver zorgt voor opvang van regenwater. Gebruik de vijver als ‘overloop’ voor de regenton en voer regenwater af naar de vijver.
4. Een groen dak vangt ook regenwater op.
5. Heb je geen tuin? Ook met een watervriendelijke geveltuin of balkon help je wateroverlast voorkomen.

Extreme regenval

Wanneer er extreem veel regen is gevallen en het water niet uit zichzelf weg kan lopen vraagt dit volgens Lucas om een grote aanpassing in je tuin. “Vaak kan het water niet weg vanwege de ondergrond. Er kunnen harde en/of verdichte lagen in de grond zitten die de piekafvoer van het water tegenhouden. Door bijvoorbeeld de grond doorlaatbaar te maken kan deze piekafvoer beter afgevoerd worden. Al zegt dit nog niet dat er hierdoor helemaal geen regen meer blijft staan. Niet al te lang geleden hebben wij in een stadstuin de tegels verruild voor grind. Dit heeft ervoor gezorgd dat het doorlaatbare oppervlakte vergroot is en nu hebben ze veel minder last van plassen. Ook hebben we hierin een infiltratiekrat geplaatst die de piekafvoer opvangt onder de grond, waardoor de grond het water langzaam kan opnemen.”

Verzuipen

Je zou denken dat regen altijd wel een weg weet te vinden in de grond, maar toch kunnen planten wel degelijk verzuipen bij te veel regen. “De ene plant kan wat beter vocht verdragen dan de andere, maar verzuipen kunnen ze zeker onder bepaalde omstandigheden. Wat het vooral lastig maakt is dat we tegenwoordig twee extremen hebben: te lange droogte en te veel regen. Dit kun je te lijf gaan door een goede beregening aan te leggen en de grond goed waterdoorlatend te maken.”

Balans in de tuin

Ook qua bestrating in je tuin kun je invloed uitoefenen op de regenbestendigheid. “Ik adviseer om een balans te zoeken in de tuin van verhard en onverhard, dus bijvoorbeeld een plantenborder of een gazon. Zo kun je toch een mooi terras aanleggen en kan het wtaer van het terras eromheen weglopen. Als je tuin daarvoor te klein is kun je altijd naar een halfverharding zoals grind kijken, of kies voor een ondergrondse oplossing.”

Volgens Milieu Centraal is de balans ook moeilijk, maar is het credo vooral: groen, groen, groen. Van een schutting verwacht je niet dat die een negatieve invloed heeft op de verwerking van water. Maar niets is minder waar. Haagplanten of struiken (zoals coniferen, laurieren of meidoorn) als erfafscheiding in plaats van een houten of stenen schutting zijn beter. De bladeren van een heg verdampen water, dat draagt bij aan een koelere tuin in de zomer. De wortels van een haag zorgen daarnaast dat de bodem doorlatend blijft en het regenwater makkelijker weg kan zakken.

Marjolein Sintenie / Stefan ten Tije
ID: 9843

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven