Huis
Tuin
Video

Zo krijg je je groene vijver weer helder

Is je vijver helemaal groen en troebel geworden? Superzonde natuurlijk! Gelukkig kun je deze groene plas gemakkelijk weer helder krijgen. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje!

Oorzaak groene vijver

De oorzaak van een groene vijver is zweefalg. Dit is een klein plantje dat niet veel nodig heeft om te kunnen groeien. Wanneer in een vijver de gewone planten niet meer kunnen groeien ervaart zweefalg geen enkel probleem. Zo kleurt het water groen en ziet deze er niet meer fris uit.  

Als je helder water hebt dan voldoet je vijver aan de volgende drie punten: groeiende zuurstofplanten, voldoende CO2 en voldoende mineralen. Als deze driehoek verstoord raakt, dan zal de vijver niet meer helder zijn. Op deze manieren los je dit op:

1. Verbeter de waterhardheid

Om een groene vijver weer helder te krijgen is hard water nodig. In zacht water komen voornamelijk zweefalgen voor en geen zuurstofplanten. Omdat regenwater zacht is zijn bestaan vijvers vaak uit minder hard water dan zou moeten. Door de vijver te behandelen met bijvoorbeeld Mineral Clay kun je de hardheid weer op pijl brengen.

2. Voldoende CO2

Het is belangrijk dat er voldoende CO2 in het water aanwezig is. Genoeg CO2 zorgt er namelijk voor dat zuurstofplanten goed kunnen groeien en deze zorgen weer voor een heldere vijver. Meer zuurstof creëer je door het plaatsen van een biologisch filter van bodemsubstraat en door te zorgen voor genoeg watercirculatie. Ook kun je met het onderhoudsmiddel KH-Extra gelijk extra CO2 aan het water toevoegen.

3. Zweefalgen bestrijden

Zorg dat je alle zweefalgen verwijdert uit de vijver. Dit kun je doen met een zweefalgen pakket, deze doodt de zweefalgen en sommige pakketten verbeteren ook gelijk de waterhardheid en het CO2 gehalte.

4. Zuurstofplanten

Wanneer de groene vijver weer mooi helder is kun je nieuwe zuurstofplanten plaatsen. Let goed op of al het zweefalg weg is voor je zuurstofplanten plaatst, anders is er nog te weinig CO2 voor de zuurstofplanten om te groeien. Nu de driehoeksverhouding weer in orde is kun je weer genieten van een prachtig heldere vijver!

Fotocredits:

Headerfoto: Riccardo Chiarini - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9611

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven