Huis
Tuin
Video

Zo zorg je voor meer leven in je vijver

Een vijver in de tuin is leuk, maar dan moet er natuurlijk wel leven aanwezig zijn. Kikkers, vissen, planten of zelfs schildpadden: dat is wat de vijver een vijver maakt. Maar hoe zorg je nou voor zo’n levendige vijver?

Wij hebben een aantal tips om optimaal van je vijver te genieten en leven aan te trekken.

Kies de juiste locatie

Een goede locatie is het belangrijkst voor een vijver. Zorg ervoor dat hij niet in de volle zon ligt, want dan droogt je vijver snel uit. Rechtstreeks onder een boom is ook niet goed, want dan komt je vijver vol te liggen met bladeren. Wat is dan wel de ideale plek? Een plek waar je vijver ongeveer een halve dag in de zon ligt. Dit geeft namelijk voldoende warmte voor kikkers en padden!

Graaf hem niet te diep

Een te diepe vijver is geen goed idee. Juist ondiep water warmt snel op waardoor het kikkers en salamanders aantrekt. Ook insecten leggen hier graag hun eieren. De ideale diepte is zo’n 80 tot 120 centimeter diep op het diepste punt. Het is dan ondiep genoeg om voldoende op te warmen, maar wel diep genoeg om niet helemaal te kunnen bevriezen in de winter.

Leg een geleidelijke oever aan

Een geleidelijk aflopende oever op een warme plek is perfect voor dieren. Het biedt ruimte voor planten om te groeien en dieren kunnen makkelijk het water uit. Leg er wat stenen en boomstronken omheen om het mooi af te werken.

Kies de juiste beplanting

Niet alle planten zorgen ervoor dat er dieren op je vijver afkomen. De beste planten voor je vijver zijn zuurstofplanten, deze houden je vijver gezond. Ook drijvende planten zijn ideaal want deze zorgen voor schaduw. Een paar decoratieve planten om je vijver heen kunnen natuurlijk ook geen kwaad. 

Heb geduld

Dieren zullen niet meteen op je vijver afkomen, dus wees geduldig. Kies daarnaast ook welke dieren je in je vijver wil, want niet alle dieren gaan samen. Zo kun je beter geen vissen in je water zetten als je amfibieën wil. Vissen eten namelijk hun eitjes op. 

Vijverkalender

Onlangs stelden we een handige vijverkalender voor je op, waarin je makkelijk terug kunt zien wanneer welk soort onderhoud nodig is. Deze kalender is opgedeeld in twee delen: 

Julia van Rijn
ID: 8995

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven