Huis
Tuin
Video

Met dit stappenplan maak jij je vijver winterklaar

De winter komt er weer aan! Tijd om alles winterklaar te maken. Dit geldt ook voor je vijver, dit moet op tijd gedaan worden voordat de winter echt begint. Wij zetten de 5 stappen voor het winterklaar maken van je vijver op een rijtje!

Stap 1. De waarden van het water controleren

Voor de echt koude dagen aanbreken is het belangrijk dat je de waarden van de vijver op orde brengt. Dit geeft de kwaliteit van het water aan en het effect hiervan op alles wat leeft in het water. De waterhardheid gaat in de winter nog sneller achteruit dan anders en het is dus belangrijk dat je de waterhardheid ophoogt voor de winter begint. Je kunt de waterhardheid het best naar tien brengen, dan kunnen je zuurstofplanten in het voorjaar weer lekker groeien!

Zo krijg je je groene vijver weer helder
Tuinieren

2. Blaadjes in de vijver

De blaadjes dwarrelen van de bomen en dat is een prachtig gezicht! De bladeren maken het knus in je tuin en zorgen voor een echte herfstsfeer. Helaas zijn de bladeren niet zo goed voor jouw vijver. De bladeren die in de vijver liggen zullen op een gegeven moment op de bodem belanden en hier gaan rotten. Het rotten is slecht voor de kwaliteit van het water omdat het water hierdoor verzuurt. Zorg dus dat je de blaadjes op tijd weer uit de vijver vist!

3. Vissen in de winter

Heb je een diepe vijver? Dan kunnen de meeste vissen prima overwinteren. Kijk dus goed of je vijver diep genoeg is zodat je vissen niet doodvriezen. Voor goudvissen moet je vijver minimaal 100 cm diep zijn. Grotere vissen overleven de winter als de vijver minimaal 150 cm diep is. Ben je niet helemaal zeker van welke vis welke diepte nodig heeft? Laat je dan goed informeren voor de winter begint!

Vissen houden niet zo van de winter en sluiten dus voor een groot deel van de tijd hun ogen. Tijdens deze winterslaap verbruiken ze weinig energie dus hebben ze ook niet zoveel voedsel nodig. Je kunt het best vanaf het najaar overstappen op speciaal wintervoer en ze hier af toe kleine hoeveelheden van geven. Is de temperatuur in het water onder de zes graden? Dan hoef je de vissen helemaal niet meer te voeren.

4. Pompen en filters in de vijver

Ook is het belangrijk om te kijken naar de apparaten die je aangesloten hebt in de vijver. Heb je een vijverfilter? Laat deze dan vooral zitten tijdens de winter. In het filtermateriaal van de vijverfilter zitten bacteriën die goed zijn voor je vijver, als je deze er dus uithaalt en schoonmaakt duurt het langer voor de vijver in het voorjaar weer het juiste evenwicht bereikt. Je kunt de filter in de winter het best diep in de vijver plaatsen zodat deze tegen bevriezing beschermd is.  

Een vijverpomp moet je in de winter wel verwijderen als je geen diepe vijver hebt. Deze kun je tijdens de winter even goed schoonmaken zodat deze klaar is voor het voorjaar. Als je de pomp er in de winter uithaalt kun je deze het best in een bak water leggen, zo droogt het rubber in de pomp niet uit.

5. Sneeuw en ijs

Voor het leven in de vijver is ijs gelukkig niet zo gevaarlijk. Wel kan het invloed hebben op de natuurlijke omgeving in het water als het water langer dan een week bevroren is. Je kunt dan het best een gat in het ijs maken. Tip: je kunt makkelijk een gat in het ijs maken door er een bak heet water op te zetten. Dit is voor de vissen ook nog eens beter dan als je op het ijs in gaat hakken.  

De sneeuw hoeft niet gelijk verwijderd te worden maar het is wel goed om dit af en toe te doen. Door de sneeuw komt er namelijk weinig zonlicht op de vijver en zonlicht is juist fijn voor vissen en waterplanten. Doe dit echter niet te vaak, want hier worden de vissen niet blij van. Als jij ligt te slapen wil je natuurlijk ook liever niet gestoord worden.  

Het hele jaar weten wat je vijver nodig heeft? Klik dan hier.

Fotocredits:

Headerfoto: Aaron Huber - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9647

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven