Huis
Tuin
Video

Vogels bijvoeren? Dit kun je ze het best geven in de winter

Nu de koude wintermaanden voor de deur staan kunnen de vogels wel een extra steuntje in de rug én wat extra voer in hun buik gebruiken. Maar wat voor voer kun je ze nou het best geven in de winter? We leggen het uit:

Vanaf wanneer moet je vogels eigenlijk bijvoeren?

Mag dat nou alleen in de winter, als het écht koud is? Of mogen ze gewoon het hele jaar door bijgevoerd worden? Het eerste antwoord is juist: het mag altijd, maar in de winter hebben ze het het meest nodig. Waarom precies? Dat lees je hier. Maar… het verschilt wel per seizoen wat ze het best kunnen gebruiken qua extra voeding. Daarom leggen we je hieronder uit wat voor voeding je ze het best kunt geven: 

Op temperatuur blijven

Vooral in de winter hebben vogels wel wat extra voer nodig in hun buikjes. Het kost vogels in de winter namelijk veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 °C te houden. Wanneer er een koude nacht aanbreekt verliezen de kleinere soorten soms wel 10% van hun gewicht.

Wintervoedsel: wat geef je de vogels dan?

Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen. Daarnaast is het belangrijk dat vogels voldoende drinkwater binnen krijgen. Is er sprake van lichte vorst, dan is het voor de vogels extra fijn als je ze vers drinkwater kunt aanbieden in een bakje. Uiteraard moet dit wel regelmatig ververst worden, omdat het al gauw weer kan bevriezen.

Ook zullen ze in dit water gaan badderen. Bang dat ze bevriezen? Niet nodig! Hun veertjes bevatten een vetlaagje waardoor het water zo weer van de veren rolt.

Bij strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden. Als er sneeuw ligt kunnen ze daar hun water uit halen, maar wanneer er geen sneeuw ligt kun je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Dit is overigens wel erg koud voor ze in hun buik, wat dus ook weer energie kost, maar toch is het het belangrijkst dat ze genoeg vocht binnen krijgen.

Fotocredits
Headerfoto: Annie Spratt - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Vogelbescherming

ID: 3572

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven