Huis
Tuin
Video

Dit zijn de voordelen van regenwater opvangen en zo kun je dat het beste doen

Regenwater opvangen heeft erg veel voordelen voor zowel de planten als voor het milieu. Jaarlijks gebruiken we in de tuin duizenden liters aan kostbaar drinkwater. Dit kan natuurlijk anders! Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet

1. Juiste temperatuur

Het is van belang dat de temperatuur van het water dat je jouw planten geeft goed is. Te heet water tast de wortels aan en te koud water legt de plant tijdelijk lam. Veel mensen geven hun planten drinkwater en dat is enorm zonde! Regenwater heeft bijna altijd de juiste temperatuur en bevat bovendien ook veel minder kalk. 

2. Beter voor het riool

Regenwater opvangen is niet alleen in het voordeel van de planten maar ook zeker in het voordeel van het milieu en de riolen. Riolen raken namelijk steeds vaker overbelast en zo ontstaan er vaker plaatselijke overstromingen. Door geen drinkwater te gebruiken voor onze planten kunnen we dit dus voorkomen! Dit is de reden dat sommige gemeentes subsidie geven voor de aanschaf van een regenton.

3. Milieu

Het hergebruiken van water draagt bij aan een beter milieu en het is dan ook een van de manieren van duurzaam renoveren. We moeten misschien toch maar die gulle regenbuien in Nederland soms even voor lief nemen! 

Regenton

Maar hoe kun je nu het beste regenwater opvangen? De regenton is de goedkoopste oplossing om regenwater op te vangen. Je kunt deze aansluiten op de regenpijp, waardoor het regenwater de ton in loopt. Met een regenton met kraantje en overstortmogelijkheid voorkom je dat je tuin overspoeld raakt bij een langdurige regenval. Met een regenton heb je bijna altijd een voorraad water voor je tuin of kamerplanten. Want jawel, ook je binnenplanten worden blij van regenwater! 

Vind je de regentonnen uit het tuincentrum te duur of niet mooi? Je kunt er ook makkelijk zelf een maken. Tom laat je hier zien hoe! 

Regenwatersysteem

Wil je voor binnenshuis ook regenwater opvangen? Dan kom je al snel uit op een regenwatersysteem. Zo'n systeem bestaat uit een ondergronds bassin met opslag, filters en een pomp waarop je verschillende dingen zoals het toilet en de wasmachine op kunt aansluiten. Hiermee bespaar je zeker op de waterrekening aan het einde van het jaar!

Fotocredits:

Headerfoto: @klusloes - Instagram

Maxime Meijer
ID: 10443

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven