Huis
Tuin
Video

Dit is waarom de wespen die je nu al ziet je nog niet aanvallen

Wespen kom je over het algemeen pas later in de zomer tegen, met als hoogtepunt (of misschien juist wel dieptepunt) de maand augustus. Maar… ook vroeger in de lente kun je ze al tegenkomen. Gelukkig vallen ze je in deze periode alleen nog niet aan. Waarom niet? We leggen het je uit:

Je hebt mensen die van nature kalm weten te blijven wanneer er een wesp om ze heen cirkelt en je hebt mensen die bijna opstijgen van paniek. Snappen we best, want ze kunnen gemeen steken. Mocht je in die laatste categorie vallen, dan kunnen we je voor nu geruststellen. Want mocht je nu al (in de lente) wespen tegenkomen, dan kunnen we je verzekeren dat ze je niet aan zullen vallen. Niet uit zichzelf tenminste.. 

Geen interesse in lekkernijen

De wespen zullen je in eerste instantie niet uit zichzelf aanvallen, maar alleen als je de wespen hun gang laat gaan. Natuurlijk kunnen ze wel steken als je er bijvoorbeeld op gaat zitten of als je als een gek met je armen rond gaat wapperen, want dan voelen ze zich bedreigd. Maar aanvallen uit zichzelf doen ze rond dit tijdstip nog niet, omdat ze simpelweg geen interesse hebben in je drankje of maaltijd. De wespen die je nu ziet zijn namelijk Franse veldwespen en die zijn niet verslaafd aan suiker. Ze zijn dus niet uit op jouw lekkernijen, maar ze zijn simpelweg op zoek naar losse stukjes hout om hun nest te bouwen.

De Franse veldwesp

Je herkent deze Franse veldwespen aan hun slanke en platte vorm, hun oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur (meer dan geel). Daarnaast valt het op dat ze hun pootjes tijdens het vliegen lekker relaxed in de lucht laten bungelen. Best geinige beestjes eigenlijk!

Nestenbouwers

Maar wanneer de Franse veldwespen bezig zijn met het bouwen van hun nesten is dat iets minder fijn. Ze maken namelijk niet één nest, maar meerdere kleine nestjes, waardoor ze een stuk lastiger te verwijderen zijn. Maar gelukkig hoef je je niet echt zorgen om ze te maken om hun prikkelbaarheid. Zolang je zelf ook gewoon rustig blijft is er niets aan de hand!

Marjolein Sintenie
ID: 8326

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven