Huis
Tuin
Video

Deze website laat je zien waar je fruit, noten en kruiden kunt plukken in het openbaar

Het is natuurlijk heerlijk als je groenten, fruit, kruiden en noten uit je eigen tuin kunt plukken of oogsten, maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig bestaat er een website die je laat zien waar je in het openbaar kunt plukken!

De Wildplukwijzer -een initiatief van Meneer Wateetons en Oogsten Zonder Zaaien- maakt het namelijk al enkele jaren mogelijk om te plukken en oogsten zonder zelf ook maar iets gezaaid te hebben, in het openbaar! Of nouja, de wildplukwijzer zorgt ervoor dat je perfect inzicht krijgt in het aanbod van jouw omgeving.

Van bramen tot hazelnoten

Mocht je denken dat het hier om boomgaarden gaat waar je ééns per jaar fruit kunt plukken tegen betaling, dan heb je het mis. Het gaat hier echt om openbare plekken in het wild. Denk aan hazelnootstruiken in openbare parkjes, rozemarijn en vlierbessen langs het fietspad of bramenstruiken in de duinen en ga zo maar door. Kijk maar eens of er bij jou in de buurt wat te vinden is!

Duizenden plukplekken

Er zijn momenteel bijna 7.000 plukplekken op de kaart toegevoegd. Maar dat kunnen er altijd nog meer worden, want je kunt zelf ook plukplekken toevoegen. Kom jij in het openbaar een mooie fruitstruik tegen, kijk dan even of die al op de kaart staat. Zo niet, voeg ‘m dan toe aan de Wildplukwijzer-kaart als je deze vondst graag wil delen!

Er bestaat ook een (tikkeltje verouderde) smartphone app van de wildplukwijzer, maar we raden aan de site via de browser te bezoeken. Deze werkt net even wat vlotter en is ook prima via je mobiel te besturen!

Let op: spoel je gevonden vruchten en kruiden altijd eerst even af voor je ze opeet. Én... pluk niet de hele struik kaal, want ook de dieren zijn natuurlijk dol op al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. 

Marjolein Sintenie
ID: 8211

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven