Huis
Tuin
Video

Zachte winter? Dit zijn de gevolgen voor je tuin bij late vorst

Het is volgens de kalender dan wel winter, maar qua temperaturen merken we daar momenteel maar weinig van. Sterker nog, je tuin is haast al in de veronderstelling dat het lente is! De winter van 2019/2020 is zo zacht dat de natuur er helemaal van in de war raakt. Hovenier Lucas Lens vertelt wat hier de gevolgen van zijn voor je tuin en wat er gebeurt als er toch nog onverwachts vorst komt.

Kunnen we eigenlijk wel van een winter spreken dit jaar? Qua winterse neerslag zeker niet, maar ook het kwik is zelfs tegen februari maar een paar keer in de buurt van het nulpunt geraakt. Gevolg? De natuur is in de war en loopt voor. Ook Lucas Lens merkt dit in zijn dagelijkse werk. “Je kunt nu zelfs al goed zien dat de bolletjes al op komen, dus let vooral goed op als je door de borders loopt!”

Late vorst

Uiteraard kan er later dit seizoen opeens toch nog een vorstperiode aan komen, maar omdat de natuur nu al een stapje verder is, is dat verre van gunstig voor je tuin. “Ik hoop echt niet dat het plotseling hard gaat vriezen. Sommige planten vormen namelijk nu al knoppen en die kunnen bij vorst meteen kapot vriezen. Neem bijvoorbeeld de Hortensia. Als het nu opeens flink gaat vriezen dan zullen de meeste knoppen sneuvelen en zullen er komende zomer veel minder bloemen aan zitten. Er zullen altijd wel wat knoppen overleven, maar hij zal dan niet zo uitbundig zijn als normaal.”

Voorzorgsmaatregelen

Gelukkig zijn er wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om je planten te beschermen tegen late en onverwachte vorst. “Zelf haal ik tijdens mijn werk veel vaste planten af. Dat betekent dat ik al het dorre blad verwijder. Daarnaast haal ik het blad uit de border van de grond en vervang dit voor champignonmest. Normaal gesproken houdt het blad de eerste vorst tegen, maar nu doet de mest dat. Blad brengt normaal gesproken ook goede schimmels met zich mee, maar de champignonmest heeft er meer en geeft ook meer voeding aan vaste planten die dit nodig hebben. Daarnaast komt het onkruid wat langzamer op in het voorjaar, maar de vaste plant komt er wel gewoon makkelijk doorheen.”

Toch moet je moet het afhalen van planten wel goed opletten bij welke planten je dit doet. “Sommige planten moeten nog wat blad behouden, sommige planten kunnen zelfs tot aan de grond afgehaald worden en er zijn ook planten die tot ongeveer vijf centimeter boven de grond afgehaald kunnen worden.”

Tip van de fruittelers

Stel dat de weerberichten nou toch nog een vorstperiode aankondigen, dan heeft Lucas nog wel een handige tip voor je. “De appel- en perenboeren sproeien de bomen en bloemknoppen vaak nat voordat het gaat vriezen. Het water op de bloemen zal dan bevriezen en vormt op deze manier een beschermd omhulsel. Als het vervolgens weer ontdooit groeit de bloemknop gewoon weer verder uit tot vrucht.”

Vorstklusjes

Mocht er sprake zijn van vorst, dan adviseert Lucas het volgende: “Blijf dan vooral uit de tuin!” Sta je echter te popelen om in de tuin te werken, en vind je het tijdens vorstperiodes lastig om je tuin met rust te laten? Dan weet Lucas nog wel wat klusjes voor je: “De houtvoorraad bijwerken is een goede vorstactiviteit. En mochten de trottoir banden scheef liggen, dan heb je nu mooi tijd om die recht te leggen. Daarnaast is het aanleggen van grind ook een mooi vorstklusje. Mits het niet aan elkaar kleeft natuurlijk!” 

Marjolein Sintenie
ID: 10115

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven