Huis
Tuin
Video

3 tips voor het kiezen van zaden voor je moestuin

Ben jij al helemaal klaar voor het nieuwe moestuin seizoen? Het is weer bijna zover en dat betekent dat je nu alvast kunt beginnen met de voorbereidingen! Twijfel je nog over welke zaden je dit jaar gaat planten? Lees deze tips dan goed door voor je jouw favoriete zaden gaat inslaan!

1. Houdbaarheidsdatum

Wat niet iedereen weet is dat ook bij zaden de houdbaarheidsdatum wel degelijk een belangrijk gegeven is. Bij sommige groentesoorten zijn de zaden namelijk maar één seizoen productief. Het is dus niet altijd slim om een grote voorraad in te slaan van jouw favoriete groentes. Check altijd de houdbaarheidsdatum en bereken goed hoeveel je nodig hebt, zo voorkom je dat je zaden weg moet gooien. 

Tip: probeer zaden die je over hebt te ruilen met andere moestuinders in je omgeving. Zo komen je zaden toch nog op dit seizoen en krijg je in ruil gelijk andere zaden! 

Veel schaduw in je tuin? Deze planten vinden dat helemaal niet erg!
Tuinieren

2. Het type grond

Ook is het slim om te kijken naar het type grond voor je de zaden uit gaat kiezen. De zaden kun je dan namelijk afstemmen op het type grond waardoor je een betere oogst krijgt. Je kunt ook eventueel nog de grond aanpassen zodat je bepaalde groenten ook kunt laten groeien in jouw moestuin. Zo weet je zeker dat je een lekkere oogst hebt!

3. Standplaats

Elke tuin is anders en dat geldt ook voor de verschillende soorten zaden. Sommige groenten hebben veel zon nodig, andere staan liever in de schaduw. Over het algemeen is een tuin met veel zon het makkelijkst omdat je hier zelf schaduw kunt creëren. Zelf de zon naar de tuin halen wordt lastig, dus dan is het goed om te kijken welke gewassen ook zonder zon een goede oogst geven.  

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de smaak! Bedenk goed welke groenten, fruitsoorten en kruiden je vaak gebruikt in de keuken en haal hier de zaadjes van in huis. Zo kun je straks genieten van verse producten uit eigen tuin!

Fotocredits:

Headerfoto: Markus Spiske - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 10207

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven