Huis
Tuin
Video

Zo bestrijd je de Japanse Duizendknoop!

Wellicht heb je nog nooit van deze plant gehoord, maar je hebt een serieus probleem als deze in je tuin terecht komt! Het is een van de meest invasieve exoten die veel ecologische en materiële schade kan veroorzaken, volgens de Europese Unie. Dit is hoe je hem bestrijdt!

In je bloemenboeket

Het is natuurlijk heel vreemd dat deze exotische plant gewoon nog bij de bloemist of het tuincentrum te koop is, aangezien er per jaar zo’n 8 miljoen euro ingezet wordt voor de bestrijding. De plant wordt namelijk ook wel de 'horrorplant' genoemd, omdat 'ie overal dwars doorheen groeit. Het wordt dan ook afgeraden om deze te kopen. In een boeket is het namelijk niet schadelijk, maar wanneer je het bij het groenafval gooit is de verspreidingskans ontzettend groot. Kom je het toch toevallig tegen, gooi de resten dan vooral niet bij het groen afval. Deze plant heeft inmiddels namelijk dezelfde status gekregen als huishoudelijk maar ook industrieel afval! Dit komt omdat het door wegen en funderingen van gebouwen heen groeit.

Veel regen voorspeld? Neem deze maatregelen in je tuin
Tuinieren

Hoe bestrijd je deze exoot?

Heb je deze plant in je tuin gespot? Onderneem snel actie! Trek eens per twee weken alle stengels uit de grond. Hierdoor vertraag je het groeiproces. Daarnaast kun je het contact met de zon beperken, zoals plastic of een speciale doek eroverheen leggen. De plant heeft zonlicht nodig om te groeien, dus zonder zal hij uiteindelijk afsterven. Je kunt hem ook helemaal uitgraven. Het is belangrijk om deze plant met wortels en al volledig te verwijderen. Uit elk stukje overgebleven wortel kan namelijk een nieuwe plant ontstaan. Wees zorgvuldig, want deze wortels kunnen wel meters diep groeien en verspreiden zich ontzettend snel.

Fotocredits:

Header: HOerwin56 - Pixabay

Esmée Duindam
ID: 9478

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven