Huis
Tuin
Video

Maak je tuin klaar voor het voorjaar

& Gardena
Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente komt eraan. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen om je tuin eens flink aan te pakken. Je wil er wel lekker bijzitten als je de eerste zonnestraaltjes op je gezicht voelt. Wij vroegen tuinexpert Laurence Machiels naar haar tips om je tuin voorjaar klaar te maken.

1. Handen uit de mouwen

"Hoe vroeger in het seizoen je aan het grote werk begint, hoe makkelijker het is; het is nu nog verder rustig in de tuin. Alle dode stengels van vaste planten en siergrassen mogen nu weg. Ik werk hiervoor het liefst met mijn automatische haagschaar. Begin bovenaan en scheer de droge stengels horizontaal, in laagjes van 5 tot 10 centimeter, tot helemaal beneden af. Ook het schoonspuiten van je terras met een hogedrukreiniger is een goede klus om nu te doen.”

2. Mulchen

"Klaar met het afscheren van de droge stengels? Laat al die snippers dan lekker liggen. Ze bedekken de bodem, en zo krijg je minder onkruid. Je kunt nooit helemaal onder het onkruid uit, maar het scheelt echt heel veel als je vroeg in het seizoen begint met ‘mulchen’. Dat kan natuurlijk ook met schors of houtsnippers.”

3. Snoeien

"Sommige planten moet je nu snoeien. Rozenstuiken en lavendel bijvoorbeeld. Het rozenafval ruim ik wel op, omdat er bijna altijd doornen aan de rozentakken zitten.”

4. Bodemtest doen

"Een bodemtest hoor ik je denken? Dat is echt ideaal om te doen in het voorjaar. Uit zo’n test blijkt namelijk hoe het staat met de grond van je tuin. Heeft het mest nodig of juist kalk? Maar ook een teveel aan deze stoffen wordt getoond. Mensen gooien elk jaar kalk en mest op het gazon, maar dat is in veel gevallen niet nodig. Zo’n test koop je bij het tuincentrum en kost bijna niets, terwijl het je uiteindelijk wel veel geld en tijd kan schelen.”

5. Gazon aanpakken

,,Maart is dé maand om het gazon aan te pakken. Hark de molshopen open en pak ook de kale plekken in het gras aan. Daar komt namelijk snel onkruid en bovendien is het geen mooi gezicht. Strooi op zo’n kale plek dus meteen wat herstelzaad als je toch bezig bent in de tuin. En laat de grasmaaier of robotmaaier alvast een rondje rijden; begin altijd op de hoogste stand.”

6. Opgelet, slakken!

,,Nu de eerste plantenscheutjes tevoorschijn komen, verschijnen ook de eerste slakken. Als je niet wil dat de slakken je planten kaalvreten, strooi dan ecologische slakkenkorrels. De slakken die je nu uitschakelt, kunnen zich later niet vermenigvuldigen.”

7. Controleer op onkruid

,,Onkruid kun je het best zo vroeg mogelijk verwijderen. Als je dan toch in de tuin bezig bent, neem dan meteen even dit klusje mee. Scheelt je de rest van het voorjaar weer heel veel.”

8. Vogelhuisjes schoonmaken

,,Dit is ook het goede moment om de vogelhuisjes een flinke schoonmaakbeurt te geven. Haal alles wat er nog in ligt eruit en schrob ze even goed schoon. Zo weet je zeker dat de vogeltjes straks een fijn nestje kunnen bouwen.”

Advies nodig over slim tuinieren? GARDENA geeft gratis advies bij jou thuis!

ID: 7852

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven