Huis
Tuin
Video

Van plan om een auto te leasen? Dit zijn de voor- en nadelen

Een auto kopen kan behoorlijk duur zijn. Een auto leasen lijkt dan vaak een betere en betaalbare optie. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan verbonden.

Leasen is eigenlijk een soort van huren. Je betaalt vaak iedere maand een bedrag en daarvoor kun jij een auto gebruiken. Wij vertellen je de voor- en nadelen van het leasen.

Private lease

Bij het leasen van een auto wordt vaak gebruik gemaakt van private lease. Je betaalt dus maandelijks een bedrag aan ‘huur’ en hiervoor mag je de auto gebruiken. Aan het einde van je contract breng je de auto weer terug en betaal je geen lease meer. 

Voordelen

Zo’n private lease klinkt heel simpel, en dat is het in zekere zin ook. Je hebt overzicht over je kosten en je hoeft alleen je brandstof en eventuele verkeersboetes zelf te betalen. Onderhoud zit al in de prijs. Ook kan het soms, mits je goede aanbiedingen vindt, heel goedkoop uitpakken. Veel jongeren, maar ook senioren, kiezen vaak voor private lease. Zo kunnen ze namelijk makkelijk een nieuwe auto ‘krijgen’ zonder aan leningen te doen. 

Nadelen

Helaas zitten er aan private lease niet alleen maar voordelen vast. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om onder je contract uit te komen, een breuk is ontzettend duur. Daarnaast kost het veel geld als je de auto heel veel of juist heel weinig gebruikt. Bij (te) veel gebruik kan de automaatschappij je kosten in rekening brengen. Bij weinig gebruik krijg je de kosten van de lease er niet uit.

Ook moet je rekening houden met je verzekering, deze zit namelijk bij de lease inbegrepen. Dit is handig, maar heeft ook zijn nadelen. Je schadevrije jaren gaan namelijk verloren omdat de verzekering niet op jouw naam staat. Ook is er een eigen risico van 500 euro.

Julia van Rijn
ID: 9158

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven