Huis
Tuin
Video

Woningbezitters: wat is eigenlijk het eigenwoningforfait?

Help! Bij het kopen van een huis komen heel veel onbekende termen kijken, zoals het eigenwoningforfait. Maar wat is dit eigenlijk?

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat door de Belastingdienst boven op je eigen inkomen wordt geteld bij de belastingaangifte. De Belastingdienst ziet dit als fictieve extra inkomsten van je woning.

Fictieve extra inkomsten?

De Belastingdienst telt dit geld bij je normale inkomen op omdat je door het bezit van een huis geen huur meer hoeft te betalen. Daarbij kun je geld verdienen door het verhuren van je huis via bijvoorbeeld Airbnb.

Bedrag eigenwoningforfait

Niet iedereen betaalt hetzelfde bedrag aan eigenwoningforfait. Het bedrag wordt bepaald door te kijken naar de WOZ-waarde van je woning, die de gemeente bepaalt.

Om een idee te krijgen: in 2019 is van de meeste woningen de WOZ-waarde 0,65%. Tenminste, als je het hele jaar in een koophuis hebt gewoond. Als je eerst nog in een huurhuis woonde, wordt het bedrag berekend aan de hand van het aantal dagen dat je staat ingeschreven op het koophuis. Hoeveel het bedrag dat je moet betalen aan eigenwoningforfait precies is, wordt bepaald door de Belastingdienst. 

Fotocredits:

Headerfoto: DariaNepriakhina -Unsplash
Bron: Funda.nl

Julia Dilissen
ID: 8865

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven