Huis
Tuin
Video

Dit is waarom het slim is een financiële buffer te hebben (en zo bouw je dit op)

Veel mensen hebben een financiële buffer. Vaak staat er op een aparte rekening wat extra geld voor onverwachte rekeningen of uitgaven. Lukt het jou maar niet om hier wat geld voor op te sparen? Dan helpen wij je hier graag mee.

Wij geven je een aantal tips zodat je altijd wat geld achter de hand hebt.

Waarom een buffer?

Soms gebeuren er onverwachte dingen in een maand. Je wasmachine gaat stuk, je krijg een boete of ineens een onverwachte rekening. Als je hier niet op voorbereid bent, kan dit ten koste gaan van andere belangrijke uitgaven. Daarom is het veel handiger om wat geld op te sparen voor onverwachte gebeurtenissen.

De hoogte van de buffer

Het bedrag dat je het beste opzij kunt zetten, hangt af van je situatie. Factoren zoals je huis, inventaris en auto zijn hier belangrijk voor. Hoe meer inventaris je bijvoorbeeld hebt, hoe hoger de onverwachte kosten zullen zijn. Het Nibud heeft een handige tool voor het berekenen van dit bedrag.

Buffer opbouwen

Een buffer opbouwen lijkt een beetje op geld sparen, maar dan niet voor ‘leuke’ uitgaven. Er zijn een aantal slimme tips om makkelijk een buffer opzij te zetten:

  • Zet eerst al je inkomsten en uitgaven op een rijtje en kijk hoeveel je kunt missen om opzij te zetten. 10% van je inkomen opzij zetten is een goede richtlijn.
  • Maak een aparte spaarrekening aan om het geld op te zetten.
  • Maak een spaarplan om te berekenen hoe lang het duurt voordat je het gewenste bedrag hebt bereikt.
Julia van Rijn
ID: 8789

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven