Huis
Tuin
Video

Voor deze nieuwe vorm van fraude kun je maar beter goed oppassen

Cybercriminelen verzinnen steeds meer trucjes om mensen hun geld af te nemen. Nu is er volgens RTL Nieuws weer een nieuwe manier populair, namelijk via sms’jes. En hier kun je maar beter goed voor oppassen.

Verschillende banken krijgen steeds meer meldingen over het gebruik van phishing-sms’jes. Ze waarschuwen daarom dus ook om deze nieuwe vorm van oplichting.

Van de bank

Phishing-sms’jes lijken sprekend op berichtjes die je zou krijgen van de bank. De afzender is namelijk jouw bank, en het bericht verschijnt ook tussen de andere berichten van de bank. Daardoor oogt het heel realistisch en is het des te gevaarlijker.

Spoofing

De manier waarop cybercriminelen te werk gaan wordt ook wel 'spoofing' genoemd. Dit houdt in dat de afzender van het verzonden bericht aangepast kan worden, bijvoorbeeld naar dat van jouw bank. Er is op dit moment helaas geen manier om spoofing berichten tegen te gaan, maar hier wordt wel aan gewerkt.

Gegevens

In zo’n sms’je staat dan meestal een bericht waar je van zou schrikken, bijvoorbeeld dat er veel geld afgeschreven zou worden of dat er iemand op jouw account probeert in te loggen. Ze vragen dan om je gegevens. Als je deze geeft hebben de cybercriminelen toegang tot jouw bankaccount en hem snel leegroven.

Fraude voorkomen

De enige manier om deze fraude te voorkomen is door goed op je hoede te zijn. Klik nooit op de link die je in een sms’je krijgt, want deze is niet veilig. Bel daarnaast bij twijfel altijd je bank op, dit is altijd het veiligst.

Julia van Rijn
ID: 8999

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven