Huis
Tuin
Video

10 gewoontes in huis die ongemerkt veel extra geld kosten

Er zijn heel veel handelingen en gewoontes die je doet zonder erover na te denken, die eigenlijk best veel geld kosten. Zonde! Wil je geld besparen? Let dan eens op deze 10 energie vretende gewoontes.

1. Computer aan laten staan

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je computer op stand-by of sluimerstand staat en je helemaal niet meer doorhebt dat 'ie nog aanstaat. Je vergeet hem uit te zetten en hij staat zo weer de hele nacht aan. Heel onnodig en het kost alleen maar energie! Ook met een laptop kost dit energie, omdat hij dan vaker aan de oplader moet. Het is een kleine handeling die je al veel geld kan besparen. 

2. Lampen aan laten staan

Dit klinkt heel logisch, maar toch gebeurt het vaker dan je denkt. ‘s Ochtens erachter komen dat de wc-lamp de hele nacht heeft aangestaan of dat je de lamp in de garage niet hebt uitgedaan. Dit kost bij elkaar opgeteld best veel energie. 

3. Oven voorverwarmen

Als je een ovenschotel gaat maken, staat er vaak aan het begin van een recept dat je de oven al aan moet zetten. Maar vaak is je oven veel sneller voorverwarmd dan dat je klaar bent met koken en het gerecht daadwerkelijk in de oven moet. Dit is natuurlijk heel erg zonde en kost energie, dus ook geld. Maar moet je je oven überhaupt wel voorverwarmen? Dat lees je hier

4. Stekkers in het stopcontact laten

Wat ook veel energie kost zonder dat je het doorhebt, zijn stekkers die je in het stopcontact laat zitten. De stekkers van elektronica zoals keukenapparatuur of de tv kun je erin laten zitten, omdat dit gewoon handig is. Maar van kleiner apparatuur of zelfs je telefoonoplader kun je er juist beter wel uithalen.

5. De vaatwasser of wasmachine halfvol

Zit er maar weinig vaat in de afwasmachine of wasgoed in de wasmachine en wil je toch dat pannetje of dat ene shirtje gebruiken? Dan kun je dat ene item beter gewoon even met de hand afwassen met een klein beetje water en (af)wasmiddel en de machine pas aanzetten als die vol zit. Dit kan misschien iets meer tijd kosten, maar je energierekening is aan het eind van het jaar toch een stuk lager. 

6. In warm of heet water wassen

Ook wassen in heet of warm water kost veel geld en is vaak onnodig. Eigenlijk kan best veel wasgoed in kouder water gewassen worden. Wat je precies op hoeveel graden kunt wassen lees je hier

7. Koelkast te vol

Wist je dat een koelkast of vriezer minder efficiënt is als ze te vol of juist te leeg zijn? Een volle koelkast kan de ventilatieopeningen blokkeren en een lege koelkast heeft meer energie nodig om alles koud te houden. Daarom is het beter om hem ongeveer voor driekwart vol te houden.

8. De jaloezieën openlaten

Als het heel warm buiten is, wil je je huis natuurlijk zo koel mogelijk houden. Het is dan belangrijk om de jaloezieën of gordijnen dicht te houden, omdat zo de warmte minder binnenkomt. Zo hoeft de airco niet zo hard aan en dat scheelt je een heleboel energie.

9. De verwarming onnodig aan laten staan ('s nachts of bij afwezigheid)

In Nederland is het vaker koud dan warm en daarom gebruiken we de verwarming ook regelmatig. Maar juist de verwarming kost veel geld als je hem vaak aan hebt staan. Gebruik 'm daarom alleen als het echt nodig is! Ga je slapen of ga je de deur uit? Draai de verwarmingsknop dan weer naar beneden. Vergeet je dit vaak, dan kun je je thermostaat vaak ook zo instellen dat 'ie na een bepaald tijdstip automatisch uitslaat. 

10. Een lange, warme douche nemen

Ook met douchen kun je heel makkelijk geld besparen. Douche bijvoorbeeld wat minder lang en wat minder vaak. De warmte van je water maakt ook uit in het energieverbruik, want hoe kouder je doucht, hoe goedkoper.

Bekijk ook:

Fotocredits
Headerfoto: Michael Soledad - Unsplash
Foto 1: Unsplash - Joel Henry
Foto 2: Pexels - Markus Spiske
Foto 2: Pixabay - Stevepb

Bron: Appartment Therapy

Alieke van Rijn
ID: 9248

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven