Huis
Tuin
Video

Een hogere energierekening volgend jaar of niet? Dit is wat we nu weten

Volgens de Vereniging Eigen Huis zal de prijs voor energie flink gaan stijgen de komende jaren. Volgens het kabinet is het lastig in te schatten, terwijl diverse energieleveranciers aangeven dat de variabele tarieven gelijk blijven. Hoe zit het nou?

De belasting vs het elektranetwerk

In principe is het nu duidelijk dat onze energierekening zal gaan stijgen, beetje bij beetje. Zo zal je volgend jaar meer betalen dan het afgelopen jaar en dit zal elk jaar weer een beetje verhogen. De hoogte van het bedrag van je energierekening is afhankelijk van meerdere factoren, namelijk de belasting, de levering en het transport. De belasting op aardgas gaat omhoog en belasting op elektriciteit gaat aankomend jaar wat omlaag. Hierdoor lijkt het alsof je minder gaat betalen. Helaas zijn de andere twee factoren er nog.

4 tips om vorstschade in de tuin te voorkomen
Bloemen en planten

Door diverse investeringen in duurzame energietransport via wind- en zonneparken, komen er toch aardig wat extra kosten bij. Er wordt in de komende tien jaar zo’n 12 miljard euro uitgetrokken aan het uitbreiden en vernieuwen van het energienetwerk. We gebruiken steeds meer elektrische apparaten, rijden in elektrische auto’s en stoken minder gas. Hierdoor is de vraag ontzettend groot en moet het netbeheer zorgen voor een beter netwerk. De kosten voor deze vernieuwing en verbetering zullen worden doorberekend aan de consument.

Waarom geeft het kabinet geen zekerheid?

Een woordvoerder van Eric Wiebes, minister van economische zaken, laat weten dat er veel meer onzekerheid bestaat en aankomt. “We weten nu dat de marktprijzen gelijk blijven, maar als die omhoog gaan in 2021 of later, zou het kabinet kunnen besluiten de belasting verder te verlagen. Ook de netbeheerkosten vanaf 2022 zijn nog niet vastgesteld. Het is dus echt nog te vroeg om hier iets over te zeggen.”

Fotocredits:

Headerfoto: Daniel Lee - Unsplash

Bron: AD

Esmée Duindam
ID: 9794

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven