Huis
Tuin
Video

Wil je graag een huisdier? Dit zijn de kosten die hierbij komen kijken

Een huisdier in huis is superleuk en gezellig. Echter zit er ook een andere kant aan: de kosten. Deze kunnen namelijk flink oplopen. Om meer overzicht te creëren, hebben wij een lijstje met de kosten van een huisdier.

De kosten verschillen natuurlijk per huisdier: een hond is duurder dan een hamster. Dit is dan ook geen aanduiding van de precieze kosten, maar wel van de kostenposten die elke huisdiereigenaar heeft.

1. De aanschaf

De aanschaf van je huisdier is natuurlijk de meest logische kostenpost. De prijs hiervan verschilt per huisdier, waar je hem koopt en wat voor ras het is. Je kunt het hier dan ook zo duur maken als je zelf wilt. Bij het asiel zijn de dieren over het algemeen een stuk goedkoper dan bij een fokker. Natuurlijk bestaat de kans ook dat je bijvoorbeeld een kitten uit een nestje gratis krijgt.

2. Chippen en registreren

Bij honden is chippen en registreren verplicht, en bij katten is het ook handig om te doen. Dit kost bij de dierenarts meestal tussen de 20 en 50 euro. Bij kleinere huisdieren is dit niet nodig.

3. De benodigdheden

Een huisdier heeft natuurlijk ook van alles nodig. Een mand voor een hond, een krabpaal voor een kat of een hok voor een hamster. Zet voor de aanschaf van je huisdier eerst op een rijtje wat je nodig hebt en wat je hiervoor uit wilt geven. Wederom kun je het hier zo duur maken als je zelf wilt.

4. Verzorging

De verzorging van je huisdier kan ook flink oplopen. Zo moet je natuurlijk voeding kopen. Dit verschilt in prijs en kwaliteit, dus ga bij je dierenarts na wat het beste is. Ook moet je geld reserveren voor bijvoorbeeld de hondentrimmer, shampoo en anti-vlooienmiddel.

5. Dierenarts

Je huisdier moet waarschijnlijk ook geregeld langs de dierenarts. Dit moet sowieso voor inentingen, gebitscontrole, ontwormingskuur en een algehele check. Daarnaast kan het zijn dat je huisdier wat overkomt of dat hij ziek wordt. Hier zitten ook kosten aan verbonden. Je kunt hier een verzekering voor afsluiten die dit deels betaalt.

6. Belasting

Voor honden moet je hondenbelasting betalen. Je geeft dan je hond aan bij de gemeente en betaalt hen vervolgens jaarlijks belasting. Dit bedrag verschilt per gemeente, dus ga dat even na bij de jouwe. Meer weten over hondenbelasting? Lees het hier

7. Overige kosten

Naast bovenstaande uitgaven, zijn er ook nog kosten die niet verplicht zijn, maar soms wel handig zijn. Zo kun je budget vrijmaken voor een huisdierenverzekering. Denk ook na of je een oppas of uitlaatservice nodig hebt en of je je huisdier mee wilt nemen op vakantie.

Julia van Rijn
ID: 8827

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven