Huis
Tuin
Video

Een huis kopen op het hoogtepunt van de markt? Dit zijn de voor- en nadelen

Nu de huizenprijzen al jaren aan het stijgen zijn, is er veel onduidelijkheid over het kopen van een huis. Is het wel verstandig om in deze tijd een huis te kopen, nu het aanbod zo klein is en de vraag ontzettend hoog? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

RTL Z journalist Carien ten Have praat met twee deskundigen op het gebied van de huizenmarkt, namelijk Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis en Mark Hessel van de Hypotheker. In deze video bespreken zij vragen van kijkers die onzeker zijn over het kopen van een huis. Naar aanleiding van deze vragen komen er diverse voor- en nadelen van het kopen van een huis in een tijd van een piek in de huizenmarkt.

Bankzaken: Geld moet rollen bij Julie en Marliene
Bankzaken

De voordelen

Er worden diverse voordelen besproken. Ten eerste bestaat er nu een lage rente. Dit betekent dat je maandelijks minder lasten betaalt voor je hypotheek. Zeker voor starters is dit ontzettend gunstig, omdat zij nog niet op het hoogtepunt van hun salaris zitten. Daarnaast is het gunstig voor mensen die al een koophuis hebben en willen verhuizen. Het betekent namelijk dat je voor hetzelfde maandbedrag wellicht groter kunt wonen.

Ten tweede: wanneer je nu een huis koopt met een vaste lage rente, kun je deze vastzetten voor bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Het kan zomaar zo zijn dat je deze lage rente mee kunt nemen naar een volgend huis.

Ten derde kun je je bestaande koophuis nu heel makkelijk verkopen, omdat het aanbod nu beperkt is. Bij veel koopwoningen staat men in de rij! Je hoeft je dus weinig zorgen te maken of je je oude huis wel kwijtraakt.

De nadelen

De experts drukken kijkers op het hart dat ze nu niet moeten investeren in een huis voor een korte periode. Zij geven aan dat kopen voor korte termijn gaat leiden tot verlies. Je kunt het beste kijken voor een huis wat op lange termijn aan je behoeften gaat voldoen. Denk hierbij aan minimaal 7 jaar. Koop je een huis en wil je het binnen deze termijn verkopen, dan is het risico dat je geen winst maakt ontzettend groot.

Het tweede nadeel is dat het kopen van een huis nu minder betaalbaar is. Aangezien de vraag hoger is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Dit is normaal in een markt, dus ook in de huizenmarkt. Daarnaast is het voor starters lastig om hun salaris in te schatten voor de lange termijn, waardoor het vrij onzeker is of je over vijf jaar nog steeds kunt voldoen aan de vastgestelde hypotheek.

Het derde nadeel dat wordt genoemd geldt vooral voor de koop van een appartement. Je hebt te maken met een Vereniging van Eigenaren, die zijn zaken op orde moet hebben. De wetgeving rondom verduurzaming wordt hierbij betrokken. Wanneer de VVE zijn zaken niet op orde heeft, kan het zomaar zijn dat je een probleemhuis koopt wat alleen maar extra geld gaat kosten.

Het advies

Is het slim om op dit moment een huis te kopen? Beide experts zeggen ‘ja’. Kijk goed wat je koopt en welke levensgebeurtenissen je in de toekomst verwacht die invloed hebben op de betaalbaarheid van je toekomstige lening. Hierdoor kun je zelf ervoor zorgen dat je niet in de problemen raakt. Het laatste advies is: laat je niet ontmoedigen door wachtlijsten voor nieuwbouwprojecten. Meerdere mensen schrijven zich voor diverse projecten in, waardoor de wachtlijsten enorm inkrimpen. Hierdoor kun je toch ineens kans maken op een huis uit het nieuwbouwproject, terwijl je eerst op de 100e plek stond! 

Fotocredits:

Headerfoto: Lukas - Pexels

Bron: RTL Z

Esmée Duindam
ID: 9713

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven