Huis
Tuin
Video

Tijdelijke huurcontracten zorgen volgens de Woonbond voor onzekerheid bij huurders

Heb jij een tijdelijk huurcontract? Dan is dit niet altijd even voordelig. Volgens de Woonbond is het een chantagemiddel geworden waarbij huurders hun woonzekerheid verliezen.

Tijdelijk huren

Vooral particuliere verhuurders maken gebruik van tijdelijke contracten. Ze geven jou als huurder vaak een contract van twee jaar, maar hierna worden de contracten weer opgezegd. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau Statistiek.

Ze worden dus niet verlengd voor onbepaalde tijd. Paulus Jansen, directeur van de Woonbond, is bang dat dit vaker gaat gebeuren. Hierdoor zouden huurdersrechten vervallen en kan de huurprijs steeds meer stijgen. Niet iets wat je wil als huurder.

Huurregel tijdelijke contracten

In 2016 kwam er een regel waardoor verhuurders tijdelijke contracten kunnen afsluiten voor maximaal twee of vijf jaar. De vijf jaar geldt voor jongeren tot 27 jaar oud. Dit zou moeten zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt, én voor meer beschikbare woningen omdat verhuurders hun pand zo niet voor onbepaalde tijd kwijt zijn.

Daarbij zouden huurders zo meer zekerheid hebben dan bij bijvoorbeeld anti-kraak of een erg korte huurovereenkomst. De verhuurder mag namelijk niet voor de twee of vijf jaar afzeggen. De huurder mag in deze tijd wel gewoon opzeggen.

Nadelen huurregel

De Woonbond waarschuwde juist dat bij invoering van de tijdelijke contracten de positie van de huurder zou verslechteren. Verhuurders zouden volgens de bond zo meer kunnen maken, omdat huurders geen probleem willen maken van een huurprijs of slecht onderhoud als ze niet zeker weten of ze in hun woning mogen blijven.

Toch niet nadelig?

Niet iedereen is het hier mee eens. Zo zegt Co Koning van Vastgoed Belang, de vereniging waar een deel van de particuliere verhuurders lid van is, dat er zeker malafide verhuurders zullen zijn. Maar hij benadrukt ook dat tijdelijke contracten vooral worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Volgens Koning is het een overeenkomst tussen verhuurder en huurder, waarbij je bij tekenen al weet dat je na twee jaar of vijf jaar weer weg moet. Dit zou kunnen zorgen voor een extra prikkel om een vaste woning te zoeken.

Daarbij is het volgens Koning niet zo dat huurders steeds nieuwe mensen in hun woning willen. ‘’Dan moeten ze een makelaar inhuren, dat kost ook geld. Bovendien wil je huurders die zich netjes gedragen en maandelijks op tijd betalen het liefste houden.’’

Jansen is het hier niet mee eens en vindt dat de wet moet worden aangepast zodat tijdelijk huren niet de standaard wordt. Als optie noemt hij dat tijdelijk huren goedkoper wordt. Zo wordt het voor verhuurders minder aantrekkelijk om hiermee te werken.

Fotocredits:

Headerfoto: SimoneHutsch -Unsplash
Bron: AD

Julia Dilissen
ID: 8994

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven