Huis
Tuin
Video

Dit zijn de verschillende soorten spaarrekeningen en hier zijn ze goed voor

Een spaarrekening is heel handig om te hebben als je wilt sparen voor bijvoorbeeld een leuke vakantie of juist voor de latere toekomst. Toch is het soms lastig om er een uit te kiezen, omdat er veel verschillende soorten zijn. Wij helpen je hier een handje bij.

We leggen je de verschillende spaarrekeningen uit én vertellen je waar ze goed voor zijn. Aan de hand hiervan kun je kiezen welke het beste bij jou past.

De gewone spaarrekening

De gewone spaarrekening heet ook wel de vrij opneembare spaarrekening. De meeste Nederlanders hebben wel zo’n rekening. Van deze rekening kun je op elk moment een bedrag opnemen of storten zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Je kunt daarnaast ook instellen dat er iedere maand een vast bedrag op gestort wordt. De rente die je krijgt over deze spaarrekening verandert meestal ieder jaar.

Een spaarrekening met voorwaarden

Elke bank heeft een een of meerdere spaarrekeningen met voorwaarden. De voorwaarden hiervan verschillen per bank. Deze gaan over hoe flexibel je geld kan storten, bij sommigen kan dat namelijk altijd, maar bij anderen op een vast (verplicht) moment in de maand. Je kunt bij al deze spaarrekeningen in ieder geval wel meerdere keren per maand geld storten.

Bij sommige spaarrekeningen met voorwaarden kun je ook niet altijd geld opnemen. Dit moet je soms bijvoorbeeld meerdere dagen (soms zelfs 30 of 90) van te voren aangeven. Ook moet soms het geld minimaal een bepaalde periode op de spaarrekening staan. Dit klinkt misschien benauwend, maar het motiveert het sparen wel.

Depositospaarrekening

De depositospaarrekening is de minst flexibele spaarrekening van de drie. Je zet hier namelijk je geld voor een redelijk lange periode vast. Deze periode kan variëren van 1 tot zelfs 20 jaar. Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente is die je krijgt. 

Bij een depositospaarrekening geldt dat je op één moment één keer een bedrag inlegt. Hierna kun je geen extra geld meer bijstorten. Ook kun je tussendoor geen geld meer opnemen. Het bedrag blijft dus de gehele (van tevoren) afgesproken periode gelijk en er komt alleen rente bij.

Julia van Rijn
ID: 9075

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven