Huis
Tuin
Video

Dit is er momenteel aan de hand met de woningmarkt in Nederland

Voor een simpel rijtjeshuis betaal je op dit moment veel geld, vooral in de grotere steden. De huizenmarkt raakt oververhit, waarschuwen internationale experts in een boek van De Nederlandse Bank (DNB). Maar dit is niet het enige probleem. Wat is er eigenlijk allemaal aan de hand in de Nederlandse woningmarkt?

Onderzoek woningmarkt

Dat vroeg de centrale bank zich ook af, die vorig jaar daarom internationale experts naar Nederland haalde om te praten over huizenmarkten in onze grote steden. Deze ideeën zijn onder redactie van DNB gekoppeld in het boek ‘Hot Property, The Housing Market in Major Cities’.

Krappe huizenmarkt

Op dit moment is er in de woningmarkt meer vraag dan aanbod. Hierdoor lopen de prijzen in grote steden steeds verder op, wat ook wel oververhitting wordt genoemd. Dit heeft als risico dat er een economische neergang kan plaatsvinden. Volgens Paul Hilbers, directeur Financiële Stabiliteit bij DNB, is het nu gelukkig nog niet zover. Wel moet worden opgelet omdat onze woningmarkt in Amsterdam tekenen van oververhitting vertoont. En dat is gevaarlijk. Dit komt onder andere ook door de komst van expats, wat vaak hoogopgeleide buitenlanders zijn. Dit trekt beleggers aan die huizen aan deze nieuwe groep willen verkopen en verhuren. Hierdoor wordt de prijs nóg hoger.

Overbieden en risico's

Als jij écht heel graag dat ene droomhuis wil, zal je er veel geld voor over hebben. Maar op een keer is het potje leeg. Het probleem ontstaat wanneer huizenkopers elkaar gaan overbieden, waardoor de prijs steeds hoger wordt. Zo kun je het op een keer vaak niet meer betalen. Het gevaar is dat veel mensen bij het kopen geen financieringsvoorwaarde vastleggen. Dit is tricky, want deze voorwaarde voorkomt dat de koop toch doorgaat als je geen hypotheek krijgt van de bank. Overbieden én koopcontracten zonder ontbindende voorwaarden neemt toe volgens DNB. Hierdoor kun jij als koper in financiële problemen komen, en dat wil je natuurlijk niet.

Waarom zo hoog?

Omdat het aanbod zo klein is in vergelijk met de vraag, moeten mensen steeds hogere bedragen uitgeven. Dit is in Nederland mogelijk omdat we hier meer kunnen lenen dan in andere landen. Namelijk 100 procent van de aankoopprijs. In sommige andere landen is dit bijvoorbeeld 80 tot 85 procent. Ook door de hypotheekrenteaftrek kun jij als woningkoper verder gaan. Het risico volgens Hilbers is zo dat je over de grens van je financiële mogelijkheden gaat.

DNB adviseert om veel huizen bij te bouwen om de woningmarkt weer in balans te krijgen. Regio Amsterdam is hier al mee bezig. Er is recentelijk nog een deal getekend met de minister om 230.000 woningen te bouwen.

Fotocredits:

Headerfoto: jmelpri -Unsplash

Bron: AD Wonen

Julia Dilissen
ID: 8843

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven