Huis
Tuin
Video

Badkamer tegelen: hoe dan?

Badkamer
In de moderne badkamer in Rijswijk gebruikt Thomas hippe visgraattegels. Die geven de badkamer een bijzondere uitstraling. Wat voor tegeltrends zijn er nog meer? En hoe werkt dat eigenlijk, de badkamer tegelen?

Toffe trends
De tegels die je in je badkamer hebt, bepalen voor een groot deel de sfeer in de ruimte. Je kan kiezen voor de gewoonlijke, rechttoe-rechtaan-tegels, maar het kan natuurlijk ook spannender!

Visgraatmotief - in wit of in kleur, eventueel met een bredere voeg voor een stoere uitstraling;

Combinaties van tegels - (effen) kleur en patroon combineren, of een grote tegel combineren met een accentmuur;

Natuur als inspiratie - reliëf, houtlook combineren met beton, of veel hout;

Hoe kies je badkamertegels?
Er zijn superveel soorten tegels, dus dat kan lastig kiezen zijn. Als je tegels gaat uitkiezen, hou dan hier rekening mee: 

 • Bij matte en lichte tegels zal je krassen minder snel zien
 • Donkere tegels zien er minder snel vies uit 
 • In ruimtes waar water wordt gebruikt kan je het beste anti-slip-vloertegels of ruwe vloertegels gebruiken
 • Vloertegels kan je wel op de wand gebruiken, maar andersom niet. Wandtegels zijn namelijk niet sterk genoeg voor de vloer.

Hoe bereid je je voor?
Zelf tegelen is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het is wel belangrijk om het goed voor te bereiden. Bereken van tevoren hoeveel tegels je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Dat berekenen doe je zo: 

- Bereken de oppervlakte van de te betegelen muur of vloer (oppervlakte = lengte x breedte of hoogte) en tel deze oppervlaktes bij elkaar op. 

- Bij het snijden van tegels heb je altijd wat snij- breukverlies. Bestel daarom voor de zekerheid zo'n 10% extra tegels.

- Deel de totale oppervlakte, inclusief die 10% snij- breukverlies, door de inhoud van het pak tegels. De pakinhoud kan je terug vinden op de verpakking. Rond tot slot het aantal pakken naar boven af. Bijvoorbeeld: je hebt 35m² tegels nodig. De pakinhoud is 1,2m². Deel 35 door 1,2 en dat is 29,17. Je bestelt afgerond naar boven, dus je hebt 30 pakken tegels nodig. 

Hoe tegel je een visgraatmotief?
Nu kan je beginnen met het daadwerkelijke tegelen! Meestal zijn tegels gewoon recht, maar omdat Thomas in visgraatmotief tegelt, leggen we hieronder uit hoe jij dat ook kunt doen. Het tegelen met een visgraatmotief gaat wat anders dan met rechte tegels. Je moet namelijk rekening houden met een schuine hoek.

Stap 1
Een handig hulpje bij het tegelen is een houten lat. Door die vast te maken tegen de muur met een schroef of spijker, heb je een soort leidraad voor in welke lijn je de tegels moet bevestigen. Maak de lat vast onderaan de muur (op ongeveer één tegelhoogte vanaf de grond), en zorg dat ‘ie waterpas loopt. Sla de spijkertjes of schroeven niet te ver de muur in, zodat je ze later weer makkelijk kunt weghalen.

Stap 2
Breng de tegellijm aan met een lijmpasta. Je kan voordat de lijm aanbrengt ook de tegels alvast ‘voorleggen’ en de contouren er omheen tekenen zodat je kan zien hoe het gaat worden. Dat hoeft niet per sé, maar is wel handig. 

Stap 3
Als de lijm erop zit, zet je aan de linkeronderkant van de muur de eerste tegel. Doe dat in een hoek van 45°. Zet de tweede tegel haaks óp de eerste, ook weer in dezelfde hoek, maar dan de andere richting op (naar beneden, naar boven, naar beneden, naar boven etc). Zo doe je dat steeds weer opnieuw. Tussen de tegels plaats je voegkruisjes, zodat je overal dezelfde voegbreedte hebt, en de boel niet gaat verzakken. Om te voorkomen dat het tegelwerk gaat verschuiven en dat tegels gaan springen, hou je tussen de laatste tegels (die aan de zijkanten) en de hoek van de muur een voeg van minimaal 6 mm. 

Stap 4
Maak eerst alleen de eerste rij. Aan de zijkant hou je ruimtes over, maar dat los je pas later op, als alle tegels op de muur zitten. Verwijder lijmresten rondom de tegels en controleer of de tegels nog precies haaks op elkaar staan. Laat dit een nacht drogen, zodat je de volgende dag het latje kan verwijderen zonder dat de tegels losraken.

Stap 5
De volgende dag kan je weer verder. Haal het latje weg en ga gewoon door met tegelen op dezelfde manier als hoe je was begonnen.

Stap 6
Als alle rijen zijn gezet, is het tijd om al die ruimtes op te vullen met pastegels. Niet alleen aan de zijkanten, maar ook boven- en onderaan. Het snijden van de tegels doe je met een tegelsnijder. Hoe weet je nou hoe je een pastegel in de juiste hoek snijdt?

- Bepaal welke kant de pastegel in kwestie op wijst: naar boven of naar beneden;
- Meet vervolgens de langste kant van de tegel (zie foto), bijvoorbeeld 5 centimeter;
- Leg het meetlint (met die 5 centimeter) langs een nieuwe tegel waarin je zo gaat snijden
- Zag een latje in een hoek van 45°, zodat je een voorbeeldje hebt. Leg dat latje op de tegel, met de punt op die 5 centimeter.
- Plak een stukje tape langs die lijn van 45° en onthou aan welke zijde van de tape de snijlijn komt.
- De tape kan je nu gebruiken als richtlijn voor waar je moet snijden.

Stap 7
Een etmaal later is de tegellijm uitgehard. Dan kan je beginnen met schoonmaken en afvoegen. De voegen in de hoeken vergen wat extra aandacht, als het gaat om natte ruimten. Maak deze voegen stof-, vet- en vochtvrij en werk ze daarna af met siliconenkit. 

Tegeltips:

 • Grote tegels brengen rust; kleine tegels geven een luxe hotelgevoel. Je kan groot en klein natuurlijk ook combineren, voor een creatieve en bijzondere uitstraling. 
 • Als je rechthoekige wandtegels hebt, kan je ze zowel verticaal als horizontaal aanbrengen. In het eerste geval maken ze de ruimte optisch hoger, in het laatste geval optisch ruimer. 
 • Voor een warme sfeer kan je tegels gebruiken met een houtdessin. Dat is een goed alternatief voor echt hout, wat niet goed werkt in een natte ruimte. 
 • Voordat je gaat tegelen: check even of de tegels allemaal hetzelfde tintnummer en dezelfde maat hebben. 
 • Koop een reservepak tegels voor als er tegels gaan beschadigen in de toekomst. Als dat een tijd later is weet je namelijk niet of je bouwmarkt nog steeds precies diezelfde tegels verkoopt.
 • Er zijn verschillende kleuren voegmiddel. Het mooiste is meestal om de kleur van de voeg aan te passen aan die van de tegel. 
 • Als je helemaal zeker wil zijn van hoe de muur eruit gaat zien, leg je de tegels alvast uit op de grond. Zo weet je zeker dat de tegels goed verdeeld zullen zijn. 
ID: 707

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven