Huis
Tuin
Video

4 tips voor het kiezen van behang in je interieur

Wil jij je interieur een nieuwe look geven? Alleen al met behang kun je een compleet andere sfeer creëren. Wij spraken Eigen Huis & Tuin styliste Denise van den Berg en zetten wat handige tips voor de keuze van het juiste behang voor je op een rijtje!

1. De ruimte

Het is allereerst belangrijk om te bedenken welke ruimte je gaat behangen en welke sfeer je in de ruimte wilt creëren. In de slaapkamer wil je de sfeer vaak wat rustiger houden terwijl in de woonkamer een levendig behang goed tot zijn recht komt. “Kies ervoor om een verrassende hoek in de kamer te behangen in plaats van een grote muur die je al ziet bij binnenkomst.” Ook is het volgens Denise superleuk om de badkamer of keuken te behangen, let er wel goed op dat het behang dan vochtbestendig is, zoals bij deze badkamer

2. Welke wand

Waar je het behang ophangt heeft invloed op ruimtelijke beleving in de kamer. Denise raadt aan om het behang op een rustige wand te hangen waar geen ramen of deuren zitten, zo voorkom je dat de sfeer onrustig wordt. Het plafond behangen kan ook leuk zijn, maar zorg er dan voor dat je geen donkere kleuren kiest. Dit zorgt er namelijk voor dat je ruimte kleiner oogt. 

3. Print kiezen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten behang en dus kan het kiezen van de juiste print soms lastig zijn. Volgens Denise is het belangrijk dat je let op de grootte van de prints en de herhalingen van het patroon. “Ga je een grote wand behangen? Kies dan geen print met kleine afbeeldingen, deze komen dan te vaak terug. Je kunt dan beter gaan voor grote afbeeldingen, de kleine afbeeldingen komen beter tot hun recht op een klein wandje.” Tip van Denise voor een grote wand: "Ga voor behang op maat, dan wordt de afbeelding precies zo gemaakt dat deze mooi uitkomt op jouw wand.”

4. Behang combineren

Je kunt verschillende soorten behang ook superleuk met elkaar combineren. Let er wel goed op dat het behang de ruimte niet te chaotisch maakt. Combineer niet alleen drukke prints met elkaar en zorg er altijd voor dat de kleurtonen overeenkomen. Verder kun je het natuurlijk zo spannend maken als je zelf wilt. 

“Wil je behang graag combineren? Kies dan behang van hetzelfde merk, dan weet je zeker dat de kleuren overeenkomen”. Ook vertelt Denise dat het superleuk is om de lambrisering met twee verschillende prints te behangen, een boven en een beneden. Zo kun je bijvoorbeeld boven behang met apenprint ophangen en beneden een print met blaadjes. Tussen de twee prints kun je dan nog een houten latje bevestigen en deze in een leuke kleur verven!

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin

Daphne van Kaam
ID: 9879

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven