Huis
Tuin
Video

Zo belangrijk is het om behanglijmresten te verwijderen en zo doe je dat

Wanneer je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet vergeten en dat is het verwijderen van behanglijmresten! Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft je wat tips.

Behang verwijderen

Volgens Hieke zijn er twee methodes om behang op een goede manier te verwijderen. Allereerst heb je de methode met de behangstomer. Heb je deze niet in huis? Dan kan je het ook gewoon doen met een natte spons of een plantenspuit. “Vergeet bij die laatste manier niet het behangweekmiddel. Dit koop je gewoon bij de bouwmarkt. Als je een plantenspuit gaat gebruiken, doe dan de helft water en de helft weekmiddel in de spuit. Het is dan alleen nog maar een kwestie van spuiten en wachten. Je moet het namelijk wel echt laten weken, zodat het behang goed los gaat zitten.”, aldus Hieke.

Daarnaast heeft ze nog een belangrijke tips voor ons: Maak gaatjes in het behang met een gatenprikker, voordat je het behang nat maakt. Op deze manier komt het water goed tussen de muur en het behang. Je lost hiermee zelfs al veel van de behanglijm op! Wil je stap voor stap zien hoe je behang verwijdert? Bekijk dan deze video!

Vergeet de lijmresten niet!

Want die behanglijmresten, dat is nou juist iets wat veel mensen vergeten. Volgens Hieke is het wel echt belangrijk om deze te verwijderen, voordat je de muur opnieuw gaat behangen of schilderen. “Als je dit niet verwijdert, heb je geen goede onderlaag voor je nieuwe behang of verf. Helemaal als je wilt gaan schilderen is het belangrijk, omdat verf niet hecht op de resten van behanglijm. Wil je er overheen gaan behangen? Dan is het iets minder erg, maar alsnog heb je hiervoor een gladde ondergrond nodig. En als je gaat werken met dun behang, kan het ook nog eens zo zijn dat je de resten erdoor heen gaat zien!” Dit willen we natuurlijk niet, dus daarom moet je deze stap zeker niet vergeten.

Zo verwijder je behanglijmresten

Maar hoe haal je dat nou gemakkelijk ervan af? Eigenlijk is het heel simpel. Behanglijm lost namelijk op met water! Dit betekent dus dat je het met alleen water er al af kan krijgen. Vul een emmer met water en veeg met de spons over de muur heen. “Dit klusje vergt wel wat geduld. Je zal merken dat het water zich al heel snel verzadigt met lijm en daarom ben je de hele tijd heen en weer aan het lopen om nieuw water te pakken”, vertelt Hieke.

Je zou eventueel ook met een plamuurmes het eraf kunnen schrapen. Dit werkt in de meeste gevallen ook goed. Maar volgens Hieke begint lijmresten verwijderen al wanneer je behang er nog op zit. Zolang je je behang maar nat genoeg maakt en het goed laat weken, is er al heel veel lijm verdwenen. “Lukt het nou echt allemaal niet en wil je eroverheen behangen? Dan kan je altijd nog met een schuurpapiertje de muur glad maken!” 

Fotocredits

Headerfoto: Hornbach
Foto in artikel: Werkspot

Alieke van Rijn
ID: 9579

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven